Triburi pe cale de disparitie

Triburi pe cale de disparitie

Detalii

CategoriiEducatie
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari5725

Voteaza & Distribuie

Descriere

Exista peste tot in lume unele persoane ce se incred in cultura si valorile lor si isi doresc sa-si pastreze stilul vechi de viata, luptandu-se pentru a rezista in fata modernitatii, a schimbarilor. Putem da aici exemplu unele triburi din jungla Amazoniana descoperite de curand, care se confrunta cu posibilitatea disparitiei, sunt unele triburi misterioase in India care refuza orice contact cu lumea exterioara.

membru al tribului Jarawa


copil din tribului Jarawa
De asemenea, exista popoare vechi in Filipine care mor de foame in padurile lor pentru ca politica guvernamentala nu face nimic in acest sens. Aceste cazuri nu fac decat sa ne dovedeasca faptul ca oamenii nu s-au schimbat deloc fata de cum erau in perioada coloniala. Aceste zone, locuite pana la urma de oameni, ar trebui sa fie protejate, nu sacrificate. Sunt tot mai multe triburi pe cale de disparitie.


Tribul Sentinelese din India

Acest trib din India este numit de catre mass-media drept cel mai izolat trib din lume. Acestia locuiesc pe o insula mica, insula Santinel, iar numarul lor este necunoscut. La recensamantul facut in 2001 in India, s-a constatat ca erau 39 de oameni – 21 barbati si 18 femei.

Tribul Sentinelese


Tribul Sentinelese
Se spune ca locuiesc in acest teritoriu de 60.000 de ani. In anul 2004, cand tsunami-ul a devastat coasta de la oceanul Indian, toata lumea a crezut ca grupul Sentinelese nu a supravietuit, insa cand au mers sa ii caute si sa le ofere ajutor, un am a aparut pe plaja si a inceput sa arunce cu sageti in elicopter.


Tribul Jarawa, India

Membrii acestui trib mai sunt cunoscuti drept "verisorii celor din Sentilese", acestia locuiesc pe una dintre insulele Andamaneze. Numarul lor nu depasteste 350 de persoane. Acestia nu au avut niciun contact cu alte civilizatii pana in 1997 cand au iesit pentru prima data din paduri si au vizitat o comunitate locala. S-au imbolnavit foarte repede de pojar.

tribul Jarawa


tribul Jarawa
Totodata, pentru ca s-au ferit foarte mult de interactiunea cu alte popoare, multe particularitati sociale, si culturale ale lor sunt foarte greu de inteles. Numele lor inseamna "straini". Astazi, tribul Jarawa a devenit un fel de atractie turistica si in ciuda regulilor stabilite de guvern, prin care se interzic astfel de contacte, sunt unele companii care duc foarte des turisti pentru a-i vedea si fotografia pe acesti "straini" care-si pastreaza incrancenati traditiile.


Indienii din Pardo River, granita dintre Brazilia si PeruIndienii din Pardo River - fotografia facuta din elicopter, in ianuarie 2011


Indienii din Pardo River - fotografia facuta din elicopter, in ianuarie 2011
Acesta este un trib despre care nu se stie prea multe, unul dintre cele 5 din aceasta zona si a fost fotografiat in anul 2008 intr-un mod accidental. Cineva a facut cateva fotografii dintr-un elicopter care zbura prin zona respectiva. Vazand elicopterul, membrii tribului erau pregatiti sa-si apere femeile si copiii, speriati de intrusi. Anul acesta, grupul a fost vazut si fotografiat din nou.


Tribul Ayoreo-Totobiegosode din ParaguayTribul Ayoreo-Totobiegosode


Tribul Ayoreo-Totobiegosode
O traducere cat de cat fidela a acestui nume de trib ar fi "oamenii din locul porcilor salbatici". Acestia locuiesc in Chaco, o zona foarte izolata si deloc prietenoasa, acoperita de paduri. Numarul locuitorilor acestui trib a scazut pentru ca au fost fortati sa iasa din trib sau din cauza unor boli aduse de invadatori, boli pentru care acestia nu produceau anticorpi. Nici astazi nu se cunoaste numarul membrilor acestui trib care duc o viata nomada.


Tribul Awa
Tribul Awa


Tribul Awa
Tribul Awa sau Guaja este unul dintre ultimele triburi de vanatori nomazi din Brazilia. Sunt mai bine de 60 de Awa care nu au contact cu cei din afara. Cei care au intrat in contact cu alte civilizatii au refuzat sa se adapteze conditiilor din afara teritoriului lor si au preferat sa isi pastreze stilul antic de viata. Chiar daca acestia locuiesc in locuri recunoscute in mod legal, acestia ajung sa stea in locuri tot mai restranse, iar fermierii le invadeaza pamantul pentru a taia copacii din zona.


Omul din groapa
Casa omului din groapa


Casa omului din groapa
Ultimul supravietuitor al unui trib necunoscut locuieste singur intr-un loc redus ca suprafata, din Padurea Amazoniana. Nu se cunoaste numele acestui trib sau ce s-a intamplat cu el de-a lungul timpului. Antropologistii au incercat sa ia legatura cu acest supravietuitor in ultimii 15 ani, dar acesta i-a respeins. Incercand sa-l protejeze, autoritatile au stabilit ca in zona respectiva nu are voie nimeni. Asta nu inseamna ca unii nu au incercat sa ajunga acolo in mod ilegal. In anul 2009 cineva a incercat sa-l impuste, insa nu a reusit.


surse foto: survivalinternational.org