Edificii din Sibiu ce merita vizitate

Detalii

CategoriiStiinta
TaguriConstructii, Romania, Sibiu
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari8215

Voteaza & Distribuie

Descriere

Zona Sibiului este unica din punct de vedere cultural, istoric si etnologic, dar si arheologic, fiind bogata in edificii de o importanta deosebita ce merita neaparat vizitate. Atat Marginimea Sibiului, cat si orasul resedinta de judet ofera turistilor pretioase obiective turistice, de la lacase de cult datand din secolul al XIII-lea, pana la cladiri realizate in cele mai frumoase stiluri arhitecturale.

Manastirea Carta

Manastirea Carta

Manastirea Carta

Manastirea Carta este un edificiu monahal cistercian datand din anul 1202, despre care se crede ca este ctitorie maghiara. In urma analizei documentelor ce s-au pastrat din secolul al XIII-lea, manastirea pare a fi ctitoria regelui Andrei al II-lea al Ungariei.

In prezent, ansamblul manastirii este o ruina. Numai o capela este in stare buna si este data in folosinta comunitatii evanghelice sasesti. In perioada medievala, insa, Manastirea Carta a avut un important rol economic, politic si cultural in regiune si are meritul de a fi introdus arta gotica in Transilvania acelor vremuri.



Cetatea taraneasca Slimnic{title}

Cetatea taraneasca Slimnic

Cetatea taraneasca Slimnic

Cetatea taraneasca Slimnic

Satul Slimnic din judetul Sibiu a ascuns multa vreme pe teritoriul sau numeroase obiecte arheologice si urme de asezari datand din epoca bronzului si a fierului pana in epoca romana. La sfarsitul secolului al XIII-lea, Slimnic avea un important rol de aparare a drumului dintre Medias si Sibiu.

Satul are cateva obiective turistice pe care merita sa le vizitati: Biserica Evanghelica, Biserica Ortodoxa, Biserica Greco-Catolica. Cel mai important, insa, este Cetatea taraneasca, ridicata in secolul al XV-lea de sasi. Construita din caramida in jurul unei biserici gotice, cetatea are ziduri inalte care formeaza la nord o curte patrata, iar la sud, una triunghiulara. In prezent, edificul se afla pe lista monumentelor istorice din Romania.



Palatul Brukenthal din Sibiu{title}

Palatul Brukenthal din Sibiu

Palatul Brukenthal din Sibiu

Palatul Brukenthal din Sibiu

Palatul Brukenthal a fost construit de catre baronul Samuel von Brukenthal in Sibiu, in Piata Mare, in perioada 1778-1788. Arhitectura cladirii ce a fost ridicata pentru a-i servi drept resedinta baronului a fost inspirata din stilul baroc tarziu al palatelor de la Viena. Ulterior, fatada a fost refacuta in stil baroc auster. Blazonul aurit al lui Samuel von Brukenthal s-a pastrat pe ancadrament, la fel si ornamentele tipice barocului.

In prezent, Palatul gazduieste Galeria de Arta si biblioteca Muzeului National Brukenthal. Muzeul cuprinde galeriile de arta europeana, arta romaneasca si contemporana, sectiile de istorie si Muzeul de Vanatoare August von Spiess.



Biserica fortificata de la Copsa Mare{title}

Biserica fortificata de la Copsa Mare

Biserica fortificata de la Copsa Mare

Biserica fortificata de la Copsa Mare

In satul Copsa Mare, aflat in nordul judetului Sibiu, se afla o biserica fortificata atestata documentar in 1283. Demersul de a construi aici un lacas de cult a apartinut comunitatii care, la acea perioada, trecea printr-un avant economic ce le permitea sa sustina financiar lucrarile.

Din pacate, dupa intrarea sub suzeranitate otomana in 1526, constructiile au fost stopate, iar populatia a fost fortata sa plateasca biruri catre otomani. Lucrarile au reinceput in secolul al XVIII-lea.

In jurul bisericii a fost construit un zid de fortificatie si doua turnuri, unul pe coltul din nordul edificiului, iar celalalt, pe coltul din sud-est.



Biserica Evanghelica din Sibiu{title}

Biserica Evanghelica din Sibiu

Biserica Evanghelica din Sibiu

Biserica Evanghelica din Sibiu

Biserica Evanghelica din Sibiu se afla pe lista monumentelor istorice din Romania, fiind una dintre cele mai spectaculoase cladiri in stil gotic din Transilvania. Infatisarea din zilele noastre s-a pastrat din 1520, cand cladirea a trecut printr-un proces de renovare. Are la baza o veche biserica romanica ce dateaza din secolul al XII-lea.

Edificiul are sapte niveluri, iar turla masoara 73,34 m inaltime, fiind, prin urmare, cea mai inalta catedrala din Romania. In 1914, biserica a fost imbogatita cu cea mai mare orga din sud-estul Europei. Exteriorul este decorat cu sculptura gotica, iar la interior avem sculpturi, fresce si picturi, dar si o pretioasa colectie de vase de cult din argint.



Biserica fortificata din Cisnadioara{title}

Biserica fortificata din Cisnadioara

Biserica fortificata din Cisnadioara

Biserica fortificata din Cisnadioara

Biserica fortificata din Cisnadioara este un lacas de cult construit in totalitate din piatra, la inceputul secolului al XIII-lea, pe un varf muntos. Are trei nave si un portal romanic, atasat constructiei initiale in ce-a de-a doua jumatate a veacului al XIII-lea. Initial, edificiul avea in fata un turn intarit. Din pacate, din el nu s-au mai patrat decat peretii inferiori ai gangului.