Categorii | Sanatate |
---|---|
Taguri | Medicina |
Ultima actualizare | Marti 5 august 2014 |
Vizualizari | 3955 |
Boala Alzheimer este un tip de dementa care cauzeaza probleme de memorie, gandire si comportament. Simptomele se dezvolta gradual si se agraveaza in timp, devenind atat de severe incat afecteaza comportamentul pacientului in viata de zi cu zi.
Cele mai importante informatii despre Alzheimer1. Boala Alzheimer este cea mai comuna forma de dementa, fiind un termen general acordat pierderii de memorie si a abilitatilor intelectuale. Aceasta boala reprezinta diagnosticul dat de medici in cam 80% dintre cazurile de dementa.
Nu exista tratament pentru Alzheimer
2. Boala nu reprezinta nu face parte din procesul normal al imbatranirii. Varsta inaintata este insa un factor de risc, mai ales pentru cei care au peste 65 de ani. Uneori boala se manifesta si la cei cu varste intre 40 si 50 de ani.
3. Boala se agraveaza in timp, simptomele sale sunt progresive si se inrautatesc pe parcursul anilor. In primele stadii, pierderile de memorie sunt scurte, iar in ultimele stadii pacientii isi pierd capacitatea de a vorbi si interactiona cu mediul.
4. Nu exista leac pentru Alzheimer, se pot ameliora doar unele simptome. Desi nu exista tratamente care sa-i vindece pe pacientii de Alzheimer, dar au aparut tot felul de medicamente care stopeaza temporar anumite simptome de dementa si care pot imbunatati calitatea viatii celor afectati de aceasta boala.
Boala Alzheimer are simptome specifice
Simptomele bolii Alzheimer
Cel mai timpuriu simptom este dificultatea pacientilor de a retine ultimele informatii, pentru ca boala afecteaza acea parte a creierului responsabila cu invatarea. Pe masura ce boala avanseaza, apar dezorientarea, schimbarile comportamentale frecvente, confuzia cu privire la spatiu si timp, suspiciunea in privinta oamenilor apropiati, dar si dificultatile de vorbire, mers si inghitire.
Oamenii cu probleme de memorie refuza sa admita ca ar putea avea Alzhiemer. De cele mai multe ori, semnele de dementa sunt vizibile pentru membri familiei, care trebuie sa-i indrume pe acestia la medic. Diagnosticarea timpurie si tratamentele de specialitate s-au imbunatatit considerabil, calitatea vietii celor bolnavi de Alzheimer putand fi imbunatatita sau mentinuta la un nivel acceptabil pe parcursul mai multor ani.
Care sunt stadiile bolii Alzheimer?{title}
Exista mai multe schimbari microscopice care apar la nivelul creierului cu mult timp inainte ca boala sa se declanseze. Celulele din creier responsabile cu memoria incep sa nu mai functioneze bine iar problema se raspandeste si incepe sa afecteze si alte portiuni ale creierului, responsabile cu vorbirea, miscarea sau inghititul.
Boala provoaca modificari la nivelul creierului
1. Faza initiala (intre 2-4 ani)
Bolnavii de Alzheimer au nevoie de ingrijiri speciale
Cum sa-i faci fata acestei boli?
Daca un membru al familie tale a fost diagnosticat cu Alzheimer, te vei confrunta cu multe emotii contradictorii. Vei fi suparat, mai ales daca persoana draga tie are deja pierderi semnificantive de memorie. Pe masura ce comportamentul i se modifica si incepe sa nu te mai recunoasca din cauza bolii, acesta va parea o cu totul alta persoana. Ce poti face?
1. Invata cat de mult poti despre boalaCiteste cat mai mult despre Alzheimer pentru a sti la ce sa te astepti pe masura ce boala progreseaza. Doar asa il vei putea ajuta pe cel aflat in suferinta in toate etapele bolii si vei putea gasi din timp resursele necesare pentru a face fata situatiei.
2. Nu-l poti ingriji pe cel bolnav singurOricat de dedicat ai fi, la un moment dat vei avea nevoie de ajutor de specialitate. Nu poti sta treaz 24 de ore din 24. Ai si tu sanatatea si problemele tale la care sa te gandesti. Poti angaja un ingrijitor, fie ca e vorba de cineva din familie, un prieten sau poti muta bolnavul de Alzheimer intr-un azil.