Structura unui aeroport

Detalii

CategoriiStiinta
TaguriConstructii
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari9244

Voteaza & Distribuie

Descriere

Aeroportul este o locatie unde o aeronava decoleaza sau aterizeaza. Aeronavele pot fi garate sau intretinute in aeroport. Este format din cel putin o pista sau un helipad pentru elicoptere si, adesea, include cladiri: hangare, terminale sau un turn de control. Aeroporturile mai mari pot avea o baza fixa pentru serviciile unui operator aerian, control al traficului aerian, facilitati pentru pasageri cum ar fi restaurante, cafenele si servicii de urgenta. Un aeroport militar este cunoscut sub numele de baza aeriana sau statie aeriana.

Aeroporturile sunt impartite in doua zone: publica si aeroportuara. Zona publica include locuri de parcare, statii de transport public, ferme de alimentare si drumuri de acces. Zona aeroportuara include toate zonele accesibile doar aeronavei, pistele, soselele pentru taxiuri, rampele si fermele de alimentare. Accesul intre zona publica si zona aeroportuara este foarte strict controlat. Pentru a ajunge la aeronava, pasagerii trec prin terminale, unde isi pot cumpara bilete, isi pot trimite bagajele pentru a fi duse in cala, iar echipajul navei se imbarca prin porti.

Nu toate aeroporturile au un turn de control. Prezenta lui depinde de densitatea traficului aerian si a fondurilor disponibile. Datorita capacitatii lor si a spatiului aerian aglomerat, multe aeroporturi internationale au un turn de control al traficului aerian pe proprietatea lor. Aeroporturile cu zboruri internationale au vami si facilitati pentru imigrare. Cu toate acestea, deoarece unele tari au incheiat acorduri care permit calatoriile intre ele fara vama si imigrari, astfel de servicii nu sunt o caracteristica obligatorie pentru un aeroport international. Zborurile internationale necesita adesea un nivel mai ridicat de securitate fizica, desi in ultimii ani, multe tari au adoptat acelasi nivel de securitate atat pentru calatoriile internationale cat si pentru cele interne.

Securitatea aeroportului de obicei inseamna verificarea bagajelor, trecerea fiecarui individ prin portile ce detecteaza metale si explozibil si exista reguli stricte in legatura cu tot ce poate fi folosit ca o arma. Controlul manual nu este exclus.