Steve Irwin, vanatorul de crocodili

Detalii

CategoriiEducatie
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari6523

Voteaza & Distribuie

Descriere

Steve Irwin a fost nu numai un conservationist entuziast, ci si o persoana care si-a iubit tara si a promovat turismul.


Steve Irwin, entuziastul conservationist australian si gazda celebrului serial de televiziune "The Crocodile Hunter", a murit dupa ce a fost intepat in piept de o pisica de mare, pe 4 septembrie 2006. Cunoscut pentru tinutele lui kaki, personalitatea lui exuberanata si mult utilizata expresie "aoleu", Steve Irwin a infiintat o rezervatie naturala, Australia Zoo, in Beerwah, Queensland.



Steve Irwin


Steve Irwin, vanatorul de crocodili



Viata lui Steve Irwin

Constructia gradinii zoologice Australia Zoo, cunoscuta ca Parcul de animale si reptile Queensland, a fost inceputa de catre parintii lui Steve Irwin, Bob si Lyn. Steve Irwin, care a fost nascut la 22 februarie 1962, a mostenit pasiunea pentru animale de la parintii lui. El si-a petrecut anii copilariei in jurul valorii parcului si a devenit expert in prinderea crocodililor, serpilor si a altor animale.



Steve a urmat cursurile Liceului de Stat Caloundra. A absolvit scoala in 1979 si a decis ca vrea sa faca o cariera din ceea ce el a iubit cel mai mult, sa lucreze cu animale salbatice.


Cariera timpurie a lui Steve Irwin

Astfel, la scurt timp dupa absolvire, Steve s-a oferit voluntar la programul East Coast Crocodile Management, condus de guvernul Queensland. El a capturat si a indepartat crocodili care s-au ratacit in zonele urbane; aceste crocodili capturati au fost readusi colectiei din parcul familiei.



In anii 1990, Steve Irwin a preluat conducerea Parcului si a redenumit-o Australia Zoo.


Casatoria si familia

In 1991, Steve Irwin a cunoscut-o pe Terri Raines, o turista americana din Eugene, Oregon, care era in vizita la Australia Zoo. Aceasta era si ea pasionata de animale. Ei s-au casatorit in iunie 1992 si a avut doi copii, Bindi si Bob. Au fost o familie foarte unita si prezentata impreuna in multe din emisiunile lor TV.



Steve Irwin si familia sa


Steve Irwin, sotia sa Terri si cei doi copii Bindi si Bob




Succesul in cariera

Steve Irwin si-a inceput cariera in 1992, cand a aparut intr-un show TV Wildlife. Dupa ce s-a casatorit cu Terri, cei doi impreuna cu cameramanul John Stainton au pornit intr-o calatorie pentru capturarea unui crocodil, si mai tarziu, in 1996, acest film a fost difuzat ca primul episod din "The Crocodile Hunter"/"Vanatorul de crocodili".



Dupa ce a atins un succes instantaneu in Australia, "The Crocodile Hunter" a continuat sa-si castige popularitatea in mai mult de 137 de tari din intreaga lume.



Incurajat de succesul emisiunilor, Steve a pus apoi bazele Fundatiei de Conservare Steve Irwin si Fundatiei Internationale a Salvarii Crocodililor. Fundatia de Conservare Steve Irwin a fost ulterior redenumita Warriors Wildlife. La Zoo Australia au fost facute imbunatatiri si completari majore iar Steve a cumparat suprafete intinse de teren in jurul Australiei si in Statele Unite, cu scopul de a incepe noi proiecte de conservare.



Printre acestea, Steve Irwin si-a gasit timp sa apara in cateva filme - "Dr. Doolittle 2 ", "The Crocodile Hunter: Collision Course" si a fost vocea dublata a unei foci in filmul animat" Happy Feet". El a aparut in talk-showuri in Australia si Statele Unite ale Americii si infatisat in mai multe documentare pe Animal Planet.



In 2006, Steve a ajutat Discovery Kids sa dezvolte un spectacol de animale salbatice pentru copii, Jungle Girl, prezentand-o pe fiica lui Bindi. In acelasi an, el si familia sa au fost prezentati intr-o serie de documentare Travel Channel despre calatoriile familiei pe durata cercetarii salbaticiei.



Steve Irwin a fost un acut sustinator al Industriei Turismului Australian, Reglementarilor privind Carantina Australiana si Problemelor de Conservare a Animalelor Salbatice din intreaga lume.


Controverse

Ca personalitate publica, Steve Irwin a fost obligat sa atraga controverse. In 2004, in anul in care a fost nominalizat pentru "Australian of the Year", a fost puternic criticat pentru neglijarea fiului sau Bob in timp ce hranea un crocodil mare. Atat Steve Irwin si cat si sotia lui au insistat ca fiul lor nu a fost in pericol in nicio clipa, sustinand ca Steve avea situatia sub control tot timpul. Dar aceasta explicatie nu a potolit cu adevarat setea criticilor sai si incidentul chiar a condus la decizia guvernului australian de a promulga o noua lege privind interzicerea copiilor in preajma crocodililor.



Un alt punct critic a venit din partea colegilor conservationisti care i-au pus la indoiala indemanarea atunci cand se ocupa de animale. Acestia au sustinut ca lupta cu animalele si capturarea acestora a dat o impresie foarte gresita publicului. Steve s-a confruntat, de asemenea, cu critici, datorita sustinerii declaratiilor premierului australian John Howard.


Sfarsitul vietii

Steve Irwin a murit la doar 44 ani din cauza unei intepaturi a unei pisici de mare. Familia lui a refuzat ofertele de funeralii de stat si l-au ingropat intr-o ceremonie privata, la Gradina Zoologica din Australia. Steve Irwin a fost ucis intr-o zi de luni de intepatura unei pisici de mare in timp ce filma un documentar subacvatic despre Marea Bariera de Corali.



pisica de mare


pisica de mare



Arma de temut a pisicii de mare este zimtata si incarcata cu toxine, fiind localizata in partea de sus a cozii. Acesta poate fi de pana la 26 centimetri lungime, si intra in actiune ori de cate ori pisica de mare este speriata sau se simte amenintata. Nu e usor sa fii ranit de o pisica de mare si chiar mai rar se intampla ca cineva sa fie ucis de una, potrivit expertilor marini din Australia.


Neurologul Shaun Collin de ​​la Universitatea din Queensland a declarat reporterilor ca cel mai probabil Steve Irwin a murit din cauza ca arma animalului l-a strapuns sub coaste si a ajuns direct in inima. Collin a adaugat ca pisica ataca de obicei cand oamenii calca pe ea sau inoata prea aproape si se simte amenintata. Se stie ca doar o persoana ar mai fi murit in Australia din cauza intepaturii unei pisici de mare, la St Kilda, Melbourne, in 1945.