Curiozitati despre Koala

Curiozitati despre Koala

Detalii

CategoriiDivertisment
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari21344

Voteaza & Distribuie

Descriere

Koala sunt mandria Australiei, aducand in jur de 1 miliard de dolari economiei continentului, in principal de la turistii care vin in numar mare pentru a vedea aceasta creatura minunata, un simbol national in Australia. Dar, conform unui raport al Fundatiei Australiene Koala, in ultimii 5 ani numarul acestor animale a scazut de la aproximativ 100.000 de exemplare la doar aproximativ 40.000. In acest ritm, se estimeaza ca vor disparea complet pana in anul 2040.




koala


koala



Koala este un animal ierbivor de mici dimensiuni, care isi petrece cea mai mare parte a vietii pe arbori de eucalipt, fie mancand frunze fie dormind pe ramuri.




koala


koala - ierbivor ce traieste in arbori de eucalipt



Curiozitati despre Koala

* Koala nu sunt ursi, ei apartinand familiei marsupialelor, acele animale care isi poarta puii in marsupii, precum cangurii.

*Din punct de vedere stiintific, koala este cunoscut ca Phascolarctos Cinereus si este unul dintre diferitele animale native din Australia.

* Blana unui koala este moale precum lana.

* Koala este de culoare gri cu pete albe pe burta, piept si barbie.

* Koala, nativi din Australia, traiesc in Australia de Est si de Sud, nefiind gasiti in Australia de Vest.

* Sunt animale nocturne, adica dorm in timpul zilei si stau treji pe durata noptii. Cu toate acestea, aceste animale deosebite dorm putin pe timp in noapte si se deplaseaza si in timpul zilei. Ei dorm aproape 18 ore in timpul zilei.




koala


koala - animale nocturne



* Un alt fapt interesant despre koala este ca acestia se hranesc cu alimente care nu numai ca sunt toxice, dar si sunt sarace in nutrienti si foarte fibroase. Expertii cred ca aceasta alimentatie este motivul pentru care koala dorm atat de mult.

* Acei koala care traiesc in Australia de Sud au blana mai groasa si sunt mai mari decat cei care traiesc in partea de nord a Australiei.

* Koala care se gasesc in partea de nord a Australiei sunt de culoare maro si sunt mai scunzi decat cei din Australia de Sud.

* Koala adora arborii de eucalipt in care stau pe tot parcursul intregii vieti.

* Koala dorm la ramificatiile copacilor de eucalipt.

* Koala au doua degete mari opozabile si inca trei degete. Se folosesc de degetele opozabile pentru a se catara in copaci si a apuca hrana in labute.

* Aceste animale mananca frunzele si scoarta copacilor de eucalipt, frunze care sunt otravitoare pentru alte animale.

* Au un organ pentru digerarea fibrelor in organismul lor. Acest organ este numit cecum si este de 200 centimetri lungime. Acesta contine bacterii care ajuta la digerarea frunzelor de eucalipt.

* Un koala adult mananca aproximativ un kilogram de frunze intr-o noapte.




koala


koala



* Nu beau apa cu exceptia cazului in care sunt bolnavi. Doar daca frunzele din copaci sunt uscate atunci ei fac o exceptie si beau niste apa.

* Koala au fost vanati pana in anii 1920, dupa care Guvernul a fost fortat sa ii protejeze. Din pacate, foarte multi koala au fost ucisi pana atunci, si de atunci au devenit animale pe cale de disparitie. Din fericire, acum se reproduc si sunt protejati de pusca vanatorilor. Cu toate acestea, habitatul lor se tot distruge fapt pentru care koala sunt specii pe cale de disparitie.

* Oamenii incearca sa puna bazele unei legi care sa le dea dreptul sa-i pastreze ca animale de companie.

* Koala au un nas foarte mare, care le-a dezvoltat un acut simt al mirosului.

* Atunci cand se nasc, sunt de doar doi centimetri lungime.

* Inaltimea maxima a unui koala este de 85 cm, iar greutatea maxima a unui koala mascul este de aproximativ 14 kg. O femela koala cantareste numai in jur de 1 kg.

* Koala traiesc aproximativ 15 ani.

* Masculii au o glanda de miros pe piept. Aceasta glanda secreta o substanta inchisa la culoare, lipicioasa, pe care masculii o lasa pe copaci, marcand astfel copacul ca propriu teritoriu.

* Ori de cate ori koala comunica unul cu altul, folosesc multe tipuri de zgomote. Ei rag si, uneori, sunetele lor seamana cu un sforait!

* Exista o multime de asemanari intre amprentele unui koala si ale unei fiinte umane.


Curiozitati despre puii de koala

* Puiul de koala este numit „joey".

* Doar un singur pui de koala este nascut de o femela intr-un an.




koala


koala si puiul sau



* Puii au aproximativ 2 centimetri lungime atunci cand se nasc si sunt orbi. De asemenea, atunci nu au blana.

* Puii se hranesc doar cu lapte de la mama pana la 7 luni.

* Pana cand puii au 7 luni, aceastia raman in marsupiul mamei.

* Atunci cand puii de koala cresc si se opresc din baut lapte, nu pot manca frunze de eucalipt deoarece acestea sunt dificil de digerat. Pentru a putea digera aceste frunze, au nevoie de bacterii in cecumul lor, pe care le primesc din excrementele mamei lor.

* Dupa ce iese afara din marsupiul mamei, puiul sta pe spatele mamei pentru cateva saptamani.




koala


puiul de koala



* Cand koala ajung la 4 ani, sunt considerati adulti.

* Din pacate, aceste animale sunt ucise de caini sau mor in accidente si isi pierd habitatul. Este necesar sa se dea legi mai stricte pentru a proteja aceste animale pe cale de disparitie.