Statuia Libertatii

Statuia Libertatii

Detalii

CategoriiStiinta
TaguriConstructii
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari39189

Voteaza & Distribuie

Descriere

Statuia Libertatii, intitulata oficial Libertatea iluminand lumea, a fost oferita Statelor Unite de catre Franta, pe 28 octombrie 1886. Este un monument care comemoreaza centenarul semnarii Declaratiei de independenta a Statelor Unite, si simbolizeaza prietenia dintre cele doua tari, stabilita in timpul Revolutiei Americane. Statuia reprezinta o femeie imbracata intr-o roba, care tine o faclie in mana dreapta si o tabla pe care este inscriptionata data Declaratiei de Independenta in mana stanga, poarta o coroana si sandale, si calca in picioare un lant rupt.

Fiind amplasata pe Liberty Island in portul New York, statuia saluta vizitatorii, imigrantii, si americanii ce se intorc acasa cu vaporul. Frédéric Auguste Bartholdi a sculptat statuia si a obtinut un brevet din partea SUA pentru structura ei. Maurice Koechlin - inginer-sef al companiei lui Gustave Eiffel, si proiectant al Turnului Eiffel – s-a ocupat de ingineria interna. Piedestalul a fost proiectat de arhitectul Richard Morris Hunt, iar Eugène Viollet-le-Duc a fost responsabil pentru alegerea cuprului in constructia statuii, precum si pentru adoptarea tehnicii „repoussé", in care un metal maleabil este lovit cu ciocanul pe verso.

Statuia Libertatii are un invelis de cupru, cu exceptia flacarii tortei, care este acoperita cu foite de aur (initial realizate din cupru si ulterior modificate pentru montarea geamurilor). Este asezata deasupra unui piedestal de piatra, in forma de stea cu unsprezece raze neregulate. Statuia are 46 m inaltime, dar impreuna cu piedestalul si fundatia, masoara 93 m inaltime.

In intreaga lume, Statuia Libertatii este una dintre cele mai recunoscute simboluri ale Statelor Unite. Pentru multi ani, aceasta a fost una dintre primele privelisti pentru milioanele de imigranti si vizitatori care veneau pe apa din intreaga lume.

Curiozitati despre Statuia Libertatii:
* Ceremonia oficiala de daruire a avut loc intr-o joi, pe 28 octombrie 1886
* Fata statuii are 2m 43 cm
* Tabla din mana ei stanga masoara aproape 8m lungime si 4m latime
* Mana care tine torta masoara 14 m, indexul 2,4m, iar nasul 1,5m
* Talia statuii are in jur de 10m
* Exista sapte raze pe coroana ei, simbolizand cele sapte continente, fiecare masurand 2,74m in lungime si 68 kg in greutate
* Greutatea totala a Statuii Libertatii este de 225 tone
* La poalele ei se afla lanturile rupte ale asupririi si tiraniei
* Cuprul care inveleste exteriorul Statuii Libertatii este mai subtire decat grosimea unei monede de 2 penny, iar culoarea verde este rezultatul intemperiilor asupra cuprului.
* Vizitatorii au de urcat 354 de trepte – 22 etaje - pentru a privi prin cele 25 de ferestre ale coroanei