Sistemul solar, plin de artefacte extraterestre?

Detalii

CategoriiStiinta
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari4166

Voteaza & Distribuie

Descriere



sistemul solar


sistemul solar



Artefactele, obiectele, dovezile fizice ale existentei civilizatiilor extraterestre, ar abunda in nenumarate colturi ale sistemului solar, atat doar ca nu cercetam unde trebuie si cum trebuie, considera unii dintre membri comunitatii stiintifice mondiale. Nu este vorba de obiecte stravechi, masive, facute din piatra sau metale neobisnuite, asa cum sunt ele gasite de amatorii de paleoastronautica, lasate in urma de asa numitii „zei din spatiul cosmic". Poate ca Erik von Danniken crede in ele, insa lumea stiintifica doreste dovezi mai clar delimitate.



Ray Villard, analist stiintific la Harvard, crede ca in sistemul nostru solar exista numeroase obiecte de origine extraterestra, cum ar fi fragmente de sonde automate, cum au fost cele doua sonde Pioneer si Voyager, precum si New Horizons, care goneste acum spre Pluton. Potrivit lui Villard, motivatia din spatele lansarilor acestor sonde extraterestre ar fi similara cu a noastra: studierea spatiului interstelar.


Cautarea urmelor lasate de extraterestrii in sistemul nostru solar, nu este o idee noua. A fost popularizata in numeroase carti si filme, startul pare sa-l fi dat o povestire scurta scrisa de Arthur C. Clarke, in 1951, Sentinela. Autorul descrie cum astronautii de la o baza lunara britanica dau de o piramida construita pe Luna, care ramane inabordabila pana cand se aplica tehnologia corespunzatoare. Atunci „obiectul" emite un puternic semnal radio, catre cei care au construit piramida, cu milenii in urma, informandu-i ca pamantenii au ajuns pe Luna. Este ideea extinsa de Clarke si regizorul Stanley Kubrik in capodopera cinematografica, Odiseea Spatiala 2001.


O lucrare stiintifica recenta, elaborata de Jacob Haqq-Misra si Ravi Kumar Kopparapu, de la Universitatea de stat din Pennsylvania, examineaza, dintr-o perspectiva noua, Paradoxul lui Fermi, faimoasa intrebare „Unde-i toata lumea?", pusa de marele fizician. Acesta, atent la consecintele Ecuatiei Drake, care demonstreaza ca numai in galaxia noastra sunt miliarde de civilizatii extraterestre, se intreba de ce nu da nimeni de nicio urma a lor?


Autorii studiului sugereaza ca o sonda automata extraterestra ar putea fi cam cat o masina, dar nu mai mare decat o casa. Sistemele de propulsie pentru calatorii interstelare cer o masa mult mai mica pentru orice sonda spatiala. Insa gasirea unui asemenea artefact printre planetele sistemului nostru solar ar fi extrem de dificila, cam la fel ca si gasirea acului in carul cu fan. Cei doi cercetatori din Pennsylvania au dezvoltat o ecuatie care poate fi aplicata unei portiuni din volumul sistemului solar pentru a determina daca s-au facut suficiente cercetari in acel sector pentru a putea fi exclusa orice prezenta a vreunui obiect extraterestru. Cei doi cercetatori ajung la concluzia ca



artefactele extraterestre ar putea exista in sistemul nostru solar fara ca noi sa stim, prin simplu fapt ca inca nu am cautat suficient. Vastitatea spatiului cosmic implica faptul ca va trece un timp indelungat pana cand orice obiect gasit in proximitatea noastra poate fi considerat de origine terestra."



Omenirea este doar la inceputul operatiunii de cercetare a altor planete, iar instrumentarul de la bordul sondelor (noastre) automate a dobandit de-abia recent capacitatea de detecta a obiecte mici in spatiu. Cel mai promitator pare sa fie Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) al NASA. Acesta este ocupat, deocamdata, cu cartografierea fotografica a Lunii prin imagini de mare rezolutie.


Satelitul natural al Terrei ar putea oferi o platforma de cercetare foarte convenabila oricaror alieni interesati de studierea noastra, asa ca LRO va fi capabil sa le descopere baza, daca exista. Daca o instalatie extraterestra este inca activa (ca in Sentinela), aceasta va fi detectata si prin energia termica remanenta. Si Marte este cartografiata astfel, dar nu prin imagini de o asemenea rezolutie. Ar fi interesant ca sonda trimisa pe orbita lui Marte sa se uite „obiectiv in obiectiv" cu o sonda similara extraterestra. Daca Drake a avut dreptate, este doar o chestiune de timp pana cand acest lucru se va si intampla.