Silvoterapia - salveaza Romania

Detalii

CategoriiEducatie
TaguriRomania
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2585

Voteaza & Distribuie

Descriere


„SILVOTERAPIA - SALVEAZA ROMANIA"


Proiect international LeAF



Ec. Buzuleac Iuliana


Scoala cu clasele I-VIII „Dimitrie Pacurariu" Scheia



In anul scolar 2009-2010 elevii scolii noastre avand domiciliu in localitatea Trei Movile si in localitatea Florinta, elevi de la clasa I pana la clasa a VIII-a, in cadrul proiectului international „Sa invatam despre padure", desfasoara activitati deosebit de interesante, practice, creative si educative, toate adunate intr-un proiect numit „Silvoterapia – salveaza Romania".


„Sa invatam despre padure" este un program de educatie pentru mediu, coordonat la nivel national de Centrul Carpato-Danubian de Geoecologie, reprezentant al Romaniei in Fundatia de Educatie pentru Mediu (FEE). La nivel mondial a fost implementat in 1999, iar in Romania in 2002. In prezent peste zece tari din Europa sunt implicate in mod activ in derularea acestui program: Norvegia, Suedia, Finlanda, Danemarca, Irlanda Portugalia, Turcia, Italia, Grecia, Bulgaria si Cipru. In tari precum Suedia si Norvegia, educatia pentru padure se realizeaza de peste 20 ani.


Scopul programului este de a mobiliza profesorii sa-si desfasoare orele in padure, padurea reprezentand un loc ideal pentru invatare si amuzament, un loc in care legatura dintre teorie si practica poate fi usor demonstrata si de a ajuta elevii sa devina cetateni responsabili fata de mediu.


Ideea acestui proiect a pornit de la o veche credinta a batranilor - „Copacii au suflet!". Aceasta credinta veche de mii de ani se intalneste la multe popoare. Se spune ca arborii sunt locuiti de spiritele padurii, care ii ajuta pe oamenii buni si ii pedepsesc pe cei rai, pe scurt, silvoterapia s-ar traduce prin vindecarea bolilor cu ajutorul padurii.



Padurea este o imensa sala de concerte in care se intalnesc fosnetul miilor de frunze, clipocitul apelor, ciripitul pasarilor, vuietul vantului care vin sa opreasca sunetele tot mai agresive ale „civilizatiei". Padurile joase sunt cele mai vesele si cele mai stimulative, recreative si relaxante, in timp ce padurile din zonele inalte de brad, molid, sunt mai tacute, induc o stare de liniste și calm, fiind recomandate persoanelor stresate supuse multor tensiuni psihice.


Acest tratament este util in diverse boli, fiecare arbore are un bioritm al sau, cu ore de repaus si ore de maxima activitate biologica. Aceste perioade de maxim sunt cele in care arborii ne aduc un mare folos din punctul de vedere al efectelor terapeutice. Unii arbori ne atrag, altii sunt neplacuti, resping si sperie, produc emotii negative. Fiecare dintre noi isi poate gasi copacul care i se potriveste, a carui energie o va resimti si care il va ajuta.


Prin acest proiect LeAF vom incerca, impreuna cu un grup de aproximativ 30 de elevi cu varste cuprinse intre 7-15 ani, sa facem cunoscute puterile terapeutice ale copacilor si implicatiile acestora si vom experimenta energia negativa si pozitiva ale copacilor aflati in zona localitații Scheia. Fiecare copil isi va gasi copacul, sau copacul il va gasi pe el, il vor adopta si vor lua de la acesta tot ce ii poate ajuta.


Obiective specifice


O1: identificarea specii de arbori cu valoare terapeutica din localitatea noastra


O2 : participarea activa la culegerea informatiilor din publicatii si site-uri de specialitate


O3 : organizarea de vizite de studiu pe teren


O4 : indosarierea rezultatelor obtinute in urma informarii teoretice si a studiului practic


O5 : expunerea in scoala noastra a materialelor intuitive confectionate pe parcursul proiectului (desene cu arbori cercetati, colaje realizate din mostre de frunze, fotografii, panoul proiectui etc)


O6 : aducerea aportului la medierea informatiilor prin realizarea unui GHID care, ulterior, sa deserveasca utilizatorilor de informatii despre valoarea terapeutica a arborilor studiati.


Activitati de educare pentru mediu:


n "Un copac – o sursa de energie" – informare asupra energiilor care ne inconjoara, asupra arborilor cu valoare terapeutica aflati in padurile din localitatea nostra


n "Fiind baiet, paduri cutreieram" – identificarea si cunoasterea speciilor de arborilor din comuna Scheia


n "Sa privim in ochi copacul, multe are sa ne spuna" – realizarea unui GHID avand drept scop beneficiile SILVOTERAPIEI si ca obiect de studiu arborii din localitatea Scheia


n "Ne-am documentat, am realizat" – realizarea de catre elevii implicati in proiect a unor desene pe tema studiata, picturi din parc, colaje etc.


n „Copiii intreaba, naturistul raspunde" – intalnire cu specialist: prof. Minea Florinela


n „Silvoterapia – o alt fel de terapie" – intalnire cu psiho-pedagogul scolii d-na Ungureanu Rodica


Cu acest proiect asteptam si rezultate finale si ne propunem sa realizam tablouri si colaje din semintele, scoarta si frunzele copacului adoptat, copacul de care ne simtim atasati si care pentru fiecare dintre noi are cea mai mare valoare vom realiza un album al proiectului și un CD, dar pana la mult asteptatele rezultate finale mai avem inca de muncit.


Pana acum ne-am documentat mult si am avut multe sedinte de proiect in care fiecare a dorit sa cunoasca cat mai multe despre energiile copacilor ce se gasesc in zona localitatii Scheia. Astfel, am aflat ca energia pozitiva este proprie mesteacanului, stejarului, pinului, castanului, artarului, teiului, frasinului si salciei. Acesti arbori ne alimenteaza cu energia lor vitala, dand sanatate organismului uman. Exista si arbori cu energie negativa, ce pot fi utilizati pentru a aspira raul din organism. Arborii cu energie negativa sunt plopul, plopul tremurator, bradul, platanul, malinul si arinul. Acesti arbori absorb energia din corpul omului si, odata cu ea, extrag si durerea, eliminand din organism energia daunatoare.


Aerul padurii este un remediu excelent, cu proprietati multiple: activeaza circulatia sangelui, creste numarul globulelor rosii, usureaza respiratia in cazul bolilor pulmonare cronice si favorizeaza somnul, stimuleaza toate functiile organelor si contribuie la intarzierea imbatranirii, printr-un proces mai eficient de oxigenare a creierului.


Silvoterapia este o metoda terapeutica de prevenire si vindecare a bolilor cu ajutorul arborilor. Ea este utilizata inca din antichitate, dar a fost recunoscuta ca metoda stiintifica abia in 1927, dupa adoptarea ei de catre disciplina medicala ce se ocupa cu balneoclimatoterapia. Silvoterapia este indicata atat omului sanatos, pentru intarirea organismului, combaterea oboselii si a stresului, cat si celui bolnav. Se recomanda in special suferinzilor de astm bronsic, bronsita cronica, hipertensiune arteriala, nevroze si insomnie. Aerul din padure contine ioni negativi de oxigen, considerati adevarate „vitamine ale aerului".


Ne dorim de la acest proiect sa facem cunoscute, si in localitatea noastra, beneficiile SILVOTERAPIEI, speram sa realizam lucruri interesante, dar si sa aflam lucruri noi despre aceasta minunata bogatie a naturii, bogatie despre care stim atat de putin si cu care speram sa ne ajutam familiile si prietenii. Trebuie sa i se cunoasca beneficiile terapeutice atat de simple si aflate la indemana, beneficii ce ar putea salva chiar Romania, asa cum ne-am intitulat si proiectul.



Bibliografie


Ionescu, A., Sahleanu, V., Bandiu, C., Protectia mediului inconjurator si educatia ecologica, Bucuresti, Editura Ceres, 1991


Milescu, I., Padurile si omenirea, Bucuresti, Editura Ceres, 1990


Rosu, A., Peisaj-geosistem-mediu, Sinteze geografice, Bucuresti, Editura Didactica si Pedagogica,1983


Sabin Ivan; Medicina naturista pentru toti Editura CNI Coresi – 2005


www.bioterapi.ro


www.terapii-naturiste.com


www.terapii-alternative.com


www.gradinamea.ro