Sigourney Weaver

Sigourney Weaver

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriSigourney Weaver
Ultima actualizareMiercuri 6 august 2014
Vizualizari2168

Voteaza & Distribuie

Descriere

Nascut(a): 8 octombrie 1949 in New York, SUA
Inaltime: 180 cm

Sigourney Weaver este o actrita americana cunoscuta publicului indeosebi datorita rolului lui Ellen Ripley din seria Aliens. Alte filme in care actrita a jucat sunt Ghostbusters, Ghostbusters II, Gorilas in the Mist: The Story of Dian Fossey, Working Girl, Death and the Maiden, The Ice Storm, Snow Cake si Avatar. A fost distinsa cu trei nominalizari la premiile Oscar, un premiu BAFTA din trei nominalizari, doua trofee Emmy, doua premii Saturn din sase nominalizari si tot atatea Globuri de Aur. 

Cariera

Sigourney Weaver a debutat in 1977 in comedia Annie Hall, regizata de Woody Allen. Actrita a avut un rol minor alaturi de Allen si Diane Keaton. Doi ani maiSigourney Weaver tarziu, a fost distribuita in rolul locotenentului Ellen Ripley in Alien, un film stiintifico-fantastic in regia lui Ridley Scott. Si-a reluat rolul in cele trei continuari, Aliens, Alien 3 si Alien Resurection. Pentru prestatia din Aliens, Sigourney Weaver a fost nominalizata la Oscar la categoria Cea mai buna actrita.

In 1982, a jucat alaturi de Mel Gibson in The Year of Living Dangerously. Au urmat apoi Ghostbusters si Ghostbusters II, Gorillas in the Mist, Working Girl si The Ice Storm. A fost nominalizata la Oscar din nou, de data aceasta pentru rolul lui Katherine Parker din Working Girl si pentru interpretarea din Gorillas in the Mist. A castigat un premiu BAFTA in urma prestatiei din The Ice Storm, film regizat de Ang Lee. 

In 1995, Sigourney Weaver a aparut in Copycat, alaturi de Holly Hunter. A avut si alte roluri secundare in Jeffrey, Galaxy Quest si A Map of the World. In 2001, a fost distribuita in comedia Heartbreakers, impreuna cu Jennifer Love Hewitt, Ray Liotta, Gene Hackman si Anne Bancroft. Doi ani mai tarziu, aparea in Holes, apoi in horror-ul The Village, in Vantage Point si Baby Mama.

In 2009,  Sigourney Weaver a jucat in filmul de televiziune Prayers for Booby, fiind ulterior nominalizata la premiile Emmy, la Globurile de Aur si Screen Actors Guild Award pentru interpretarea rolului lui Mary Griffith. In acelasi an, a reluat colaborarea cu regizorul James Cameron (cu care lucrase la pelicula Aliens), de data aceasta in filmul Avatar, un S.F. cu Sam Worthington, Zoe Saldana si Michelle Rodriguez in rolurile principale. Pelicula, lansata in 3D si IMAX 3D, a adunat la box office incasari record de peste 2 miliarde de dolari, depasind Titanic, care a fost timp de doisprezece ani filmul cu cele mai mari incasari din toate timpurile.

Si-a imprumutat vocea in Futurama, in Planet Earth, A Matter of Degrees, in WALL-E si The Tale of Despereaux. Filmografia sa mai include Abduction cu Taylor Lautner si Alfred Molina, The Cabin in the Woods, Vamps, Red Lights si The Cold Light of Day.  Sigourney Weaver si-a anuntat prezenta in Happy Holidays, Katherine Sloane, in Political Animals si in Avatar 2, in rolul lui Grace Augustine, despre care James Cameron a declarat: "In filmele stiintifico-fantastice, nimeni nu moare". 

Viata personala

Susan Alexandra Weaver s-a nascut pe 8 octombrie 1949 in Manhattan, New York, SUA. Mama sa, Elizabeth Inglis, a fost actrita, iar tatal, Sylvester Weaver, un important om de televiziune. A urmat cursurile scolii Ethel Walker din Connecticut, apoi s-a inscris la Sarah Lawrence College si la Universitatea Stanford. Si-a finalizat masterul in cadrul Yale University School of Drama cu specializarea in arte frumoase. 

Sigourney Weaver si Jim Simpson

Din 1984,  Sigourney Weaver este casatorita cu cineastul Jim Simpson si au impreuna o fiica, Charlotte Simpson, nascuta pe 13 aprilie 1990.

Este activ implicata in protejarea mediului inconjurator. A participat in cadrul Adunarii Generale a Organizatiei Natiunilor Unite, atragand atentia asupra pericolului pe care il reprezinta pentru ecosistemul din oceane pescuitul cu plase.