Semnificatiile sarutului

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriViata in doi
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari16391

Voteaza & Distribuie

Descriere

Sarutul este atat un simbol al prieteniei cat si unul de afectiune. De obicei se intampla intre doi oameni care se cunosc destul de bine sau au sentimente de afectiune unul fata de celalalt, diferentele constand de partea fetei care este sarutata.

Prietenia este adesea simbolizata prin sarutul pe obraz. Acest obicei depinde de cultura si obiceiurile oamenilor. De exemplu, in Europa, oameni se saruta pe obraz daca fac cunostiinta pentru prima data sau atunci cand isi iau ramas bun. In multe parti ale Frantei (cum ar fi Bretagne, de exemplu), trei saruturi pe obraz sunt considerate ca fiind un act de respect. Acesta este motivul pentru care americanii vin in Europa, chiar daca se pot simti incomod atunci cand sunt martori sau care participa la un astfel de ritual (acestia sunt in general adeptii imbratisarilor ca o expresie de prietenie si duiosie).

In ceea ce priveste cuplurile de indragostiti, acestia se pot saruta pe diferite parti ale corpului, in functie de ceea ce incearca sa comunice. Sarutul pe gat poate simboliza o dorinta, o atractie fizica, in timp ce sarutul pe mana inseamna respect si intentia de a face complimente. Acest obicei se gaseste in special in Europa. Desi chiar si aici este considerat de moda veche, este inca o onoare pentru o doamna sa primeasca un astfel de sarut de la un domn.

Sarutul pe buze simbolizeaza unirea a doua persoane intr-o relatie armonioasa; inseamna dragoste, pasiune, dorinta. Acest tip de sarut este un gest de intimitate tipic civilizatiei occidentale, dar care nu este practicat in toate culturile de lume.

La inceputul crestinismului, sarutul a fost adoptat in aceasta religie, gestul intim fiind acceptat numai in cazul cuplurilor casatorite. Simbolismul sau mistic include pace, iubire si unire sfanta.

Mitul cel mai reprezentativ care inspira simbolismul sarutului este o statuie din Roma cu Psyche si Eros imbratisandu-se si sarutandu-se. Psyche a fost considerata o zeita extrem de frumoasa, atat de minunata incat credeau ca ar fi egalat-o pe Afrodita. Psyche a fost zeita sufletului, dar si a celor decedati. Eros a fost zeul iubirii. Imaginea celor doi reprezinta atat unirea dintre suflet si iubire, si ca dintre viata si de moarte. De asemenea, statuia simboliza prosperitatea, astfel ca se credea ca un suflet ar putea fi reincarnat prin sarut.

Pe de alta parte, sarutul are alte conotatii, cum ar fi tradarea - in cazul lui Iuda si sarutul Domnului Isus inainte de actul sau de tradare.

Mai tarziu, incepand cu secolul al XVI-lea, sarutul a inceput sa capete semnificatii sexuale, fiind folosit de poeti si cantareti, in scopul de a-si exprima dorintele masculine. Sarutarile care exprima dragostea, dar si sexualitatea, nu depind de partea corpului care e sarutata, ci mai degraba de atitudinea demonstrata de catre persoana in cauza.

La ceremonia sfintei casatorii, sarutul este un simbol de pace, armonie, uniune spirituala, dragoste, sexualitate, dar si prosperitate. Se crede ca, atunci cand mireasa si mirele se saruta, Duhul Sfant coboara asupra lor unindu-i in fata lui Dumnezeu, prin dragoste si suflet, si, de asemenea, ca are loc o uniune corporala ca semn de prosperitate si belsug.

"You must remember this: a kiss is just a kiss..." a spus Herman Hupfeld in celebrul film numit "Casablanca". Acest lucru poate fi atat in Casablanca, cat si in viata reala: un sarut nu este doar un sarut. Chiar si in vise sarutul poate semnifica lucruri diferite. Potrivit interpretilor de vise, acesta poate simboliza renasterea, reinnoirea, transformarea, ca urmare a ideii de "suflu de viata noua", transmise prin intermediul buzelor.

Sarutul implica un act similar respiratiei in altcineva, conectarii cu celelalt. Si daca ne gandim la simbolismul sarutului in basme, cum ar fi Frumoasa Adormita, sarutul poate fi legat de ideea de a aduce pe cineva inapoi la viata.