Santajul emotional

Santajul emotional

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriViata in doi
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari4032

Voteaza & Distribuie

DescriereSantajul emotional


santajul emotionalSantajul emotional dintr-o relatie nu este niciodata vizibil din exterior. Cu toate acestea, pentru un bun cunoscator, cateva semne ar putea trada chestiunea destul de usor.Relatiile sunt, practic, obligatiuni emotionale pe care cuplurile le impartasesc unii fata de ceilalti. Aceasta ofera o anumita legatura intre indivizi. Cu toate acestea, aceasta legatura implica si o anumita doza de influenta asupra celuilalt. Atunci cand o persoana abuzeaza de aceasta putere, legatura, relatia devine abuziva din punct de vedere emotional. Partea trista despre o astfel de relatie este ca aceasta nu poate fi observata ca o relatie abuziva fizica, usor reperata de semnele ranilor victimei. „Cicatricile" pe suflet, minte si inima nu sunt vizibile. Asadar, cum stim daca cineva este victima a abuzului, santajului emotional? Si ce ar trebui acea persoana sa faca pentru a scapa din aceasta situatie?Despre santajul emotional

Santajul emotional poate avea o multime de repercusiuni. De ce? Pentru ca este ranita acea latura a fiintei umane care nu poate fi vazuta foarte usor: mintea. O persoana se incadreaza in categoria santajorilor emotionali daca: • Isi foloseste puterea financiara pentru a controla o alta persoana.


 • Incita si alimenteaza teama de abandon persoanei de langa.


 • Starneste teama in mintea unei persoane, cu ajutorul exprimarii, cuvintelor si gesturilor.


 • Apeleaza la violenta indirecta prin gesturi cum ar fi spargerea si aruncarea obiectelor.


 • Mentine controlul asupra unei persoane prin minimizarea sau negarea dorintelor acesteia, si totodata prin tendinta de invinuire.


 • Depreciaza preocuparile persoanei de langa, tratandu-le ca neinsemnate.


 • Critica continuu si da exemplu pe altcineva.


 • O persoana cu doua fete: care injoseste in privat si este dragastoasa atunci cand se afla in compania altor persoane.


 • O persoana care umileste atat in public cat si in privat.Daca o persoana afiseaza acest tip de comportament fata de alta, se poate spune ca relatia lor este una abuziva emotional.


Semne de santaj emotional

 • Persoana va arata neincredere in propria lor spontaneitate sau a altei persoane. Va parea extrem de paranoica. Mai mult decat atat, in momentul in care ceva nu va merge bine, se va isteriza sau va spune ca "am stiut ca ceva s-a intamplat".


 • Persoana abuzata devine complet lipsita de entuziasm. Acest lucru s-ar putea manifesta printr-un zambet fals in ideea de a multumi pe toata lumea. Santajistul are tendinta de a taia entuziasmul si buna dispozitie a unei persoane.


 • Santajistul emotional va fi extrem de concentrat la modul in care lucrurile sunt percepute de ceilalti. Cei ce sunt santajati emotional vor fi convinsi ca ceva este in neregula cu ei. Din moment ce ei sunt atat de blamati pentru tot, ei cred acum ca totul este din vina lor.


 • In urma santajului persoanele afectate ajung sa aiba din ce in ce mai putina incredere in sine, datorita faptului ca la fiecare pas "li se trage o palma".


 • Veti observa, de asemenea, ca o persoana santajata emotional va raspunde cu nervozitate ori de cate ori i se cere opinia. Acest lucru se datoreaza faptului ca aceasta nu are voie altfel sa vorbeasca, si/sau este pedepsita emotional in cazul in care isi exprima opinia in mod diferit de cea a partenerului.Toata lumea are o voce interioara! Pentru majoritatea oamenilor aceasta voce este o forma de sustinere si incurajare. Cu toate acestea, pentru o persoana santajata emotional, aceasta voce este una foarte critica. Aceasta va avea intotdeauna indoieli cu privire la ceea ce face, la fiecare pas din drum.


Speranta pare a fi un lucru foarte important pentru cei santajati emotional, speranta care ii face sa traiasca in viitor. Ei isi pastreaza speranta ca totul va merge bine in curand. Acest lucru ii face visatori si in activitatile de zi cu zi.


O persoana santajata emotional va prezenta simptome severe de anxietate. Chiar si lucrurile marunte ii va starni manie si va trece intr-o stare permanenta de stres. O astfel de persoana va avea dorinta constanta de a fugi sau de a scapa de viata pe care o traieste. S-ar putea vorbi chiar de o evadare din punct de vedere al sinuciderii, ceea ce este foarte grav. Cei ce au trecut printr-un santaj emotional vor fi neincrezatori in privinta tuturor relatiilor viitoare, chiar daca reusesc sa scape dintr-o relatie abuziva.Daca observi oricare dintre aceste simptome la tine sau la altcineva, cauta ajutor. Abuzul emotional intr-o relatie de cuplu are tendinta de a duce la sinucidere sau probleme psihologice serioase daca nu se trateaza la timpul potrivit. Oricine trebuie sa iasa dintr-o relatie abuziva emotional sau verbal cat mai devreme posibil. Convietuirea cu un sot alcoolic poate parea, de asemenea, ca abuz emotional, deci cereti ajutor si in acest caz.Este important ca iti pretuiesti viata mai mult decat ego-ul altei persoane. Nu incercati sa cautati motive unui partener care va santajeaza emotional, salvati-va sufletul tau si pastrati distanta fata de astfel de relatii.