Samuel Morse

Detalii

CategoriiStiinta
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari11588

Voteaza & Distribuie

Descriere

In 1838, Samuel Morse (un inventator american, pictor de tablouri istorice si de portrete, cunoscut de asemenea si pentru faptul ca a inventat codul Morse) a testat cu succes, pentru prima oara, telegraful electric. Afland in 1832 de ideea lui Ampère privitoare la telegraful electric, Morse a lucrat in urmatorii 12 ani, cu ajutorul chimistului Leonard Gale, fizicianului Joseph Henry si mecanicului Alfred Vail, la aducerea la bun sfarsit a propriei versiuni a acestui instrument.

Multe stadii prin care a trecut telegraful fusesera deja anticipate de catre alti inventatori, mai ales din Marea Britanie, Germania si Franta, astfel ca originalitatea lui Morse ca inventator al telegrafului a fust pusa sub semnul intrebarii; chiar codul Morse nu era in esenta diferit fata de codurile anterioare, dintre care amintim semaforul.

Oricum, in 1844 Morse a demonstrat Congresului american viabilitatea instrumentului sau, transmitand faimosul mesaj "Cum o vrea Dumnezeu!" printr-un fir, din Washington catre Baltimore. Ulterior, Morse a trebuit sa-si apere inventia sa in instantele americane, desi pana la momentul respectiv obtinuse recunoasterea in intreaga lume.