Recitirea cartilor ajuta la mentinerea sanatatii mintale

Detalii

CategoriiCultura
TaguriCarti
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2784

Voteaza & Distribuie

Descriere

Recitirea cartilor, a doua sau chiar a treia oara, aduce cititorului senzatia ca intalneste cartea preferata in cadrul unei experiente cu totul noi. Lectura aceleiasi carti pentru a doua oara pare sa scoata la iveala noi amanunte, trecute cu vederea la prima lectura, si favorizeaza intelegerea lucrurilor dintr-o alta perspectiva.




Recitirea cartilor


beneficiile recitirii cartilor



Cercetatorii afirma ca, intr-adevar, este vorba de o alta experienta. Obisnuinta de a privi un film de mai multe ori, sau a citi o carte de doua, trei ori, incurajeaza oamenii sa se lege emotional de ele. La primul contact cu cartea sau filmul, oamenii sunt, in general, interesati de evenimente si fir narativ, sau de un anumit personaj. Insa cand citesc cartea (sau vizioneaza filmul) pentru a doua oara, repetarea experientei starneste aceleasi emotii cauzate de prima lectura sau vizionare, permitandu-le oamenilor sa le savureze in tihna.



Aceasta a doua lectura (vizionare) poate oferi beneficii emotionale si psihologice solide, se arata intr-un nou studiu, bazat pe intrebarile puse cititorilor pasionati din SUA si Noua Zeelanda. Prin experimentarea aprofundata a efectelor emotionale oferite de carte, oamenii devin mai constienti de sine.



„Prin repetarea lecturii, oamenii obtin mai mult de la carte",



afirma autoarea Cristel Antonia Russel.



„Cu toate ca sunt deja familiarizati cu subiectul si locurile, reconsumarea evenimentelor le aduce o noua apreciere atat a obiectului consumului, cat si de sine",



afirma ea. Cercetatorii americani implicati in studiu, afirma ca acelasi efect ar putea aparea in vacantele alese in destinatii familiare,



„reaprinzand emotiile simtite in vizita anterioara".



Tinand cont de imensul beneficiu al „reconectarii" personale si consumului repetat al emotiilor de dinainte, apar si anumite avantaje legate de sanatatea mintala. Studiile efectuate pe aceasta tema recomanda ca oamenii sa nu ezite sa se intoarca si sa reciteasca, sau sa revada ceea ce le-a facut candva placere. O experienta placuta, considerata unica, ar putea avea aceeasi intensitate la reluarea ei; in plus, perceptia va fi diferita si beneficiarul ei va descifra mai mult la o noua lectura a cartii preferate.


Spre deosebire de televiziune, cartile ii fac pe oameni sa-si foloseasca creierul. Prin lectura se activeaza noi legaturi neurale. Repetand citirea cartii preferate (cartilor preferate) acestea se consolideaza. Cartile ajuta la clarificarea unor probleme, iar intelegerea lor se accentueaza la reluarea lecturii. Potrivit studiului publicat de Anne E. Cunningham, „What Reading Does for the Mind" (Ce beneficii aduce mintii lectura), lectura si reluarea citirii cartilor preferate accentueaza procesul cognitiv si pastreaza mintea limpede si activa pe masura ce persoana in cauza inainteaza in varsta.


De asemenea, lectura conduce la o imbunatatire a gandirii analitice, cititorii imbunatatindu-si dramatic cultura generala, iar recitirea cartilor fixeaza mai bine cunostintele nou acumulate. Cititorii pot, de asemenea, sa depisteze mai usor tiparele si asta conduce, inevitabil, spre abilitati analitice ridicate. Unul dintre avantajele „clasice" oferite de lecturarea cartilor preferate este imbunatatirea activitatii cerebrale, prin inlaturarea stresului, mai ales in cazul citirii de literatura de fictiune, inainte de culcare.


Povestile citite, pe vremuri, copiilor inainte de culcare isi aveau rostul lor. Un factor important in mentinerea sanatatii mentale este amplificarea capacitatii cerebrale prin lectura; prin citit, creierul este stimulat si acest lucru, efectuat repetat, poate preveni instalarea unor boli mintale, intre care si maladia Alzheimer. Lectura, sau rezolvarea de cuvinte incrucisate, partidele de Sudoku sau Scrabble, pot impiedica pierderile de memorie.. Recitirea cartilor poate stimula celulele cerebrale sa se conecteze mai usor si sa ramana stabile in retelele neurale. E la fel de simplu precum ai intoarce o pagina de carte…


Si nu in ultimul rand, lectura ajuta la stabilirea unor tipare de somn sanatos si la accentuarea capacitatii de concentrare si atentie.