Ramses al II-lea

Ramses al II-lea

Detalii

CategoriiEducatie
TaguriSefi de stat
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari18947

Voteaza & Distribuie

Descriere

Ramses-IIAproximativ in anul 1290 i.C. are loc incoronarea lui Ramses al II-lea, asupra a carui fata razele soarelui cad in fiecare an, in templul Abu Simbel. Ramesses II (cunoscut si sub numele de Ramesses cel Mare si ulterior anglicizat, Ramses si Rameses) a fost un faraon egiptean.
El a trait intre 1314 i.C si 1224 i.C. si a domnit intre 1290 i.C. si 1224 i.C. Ramesses a condus Egiptul in total 66 de ani, devenind faraon la varsta de 24 de ani si a murit in al 90-lea sau an de viata. Scriitori din Grecia Antica (cum ar fi Herodot) au atribuit realizarile sale personajului semi-mitologic Sesostris. A fost al treilea rege al dinastiei a 19-a si fiul lui Seti I si a reginei Tuya. Cea mai importanta sotie a sa a fost Nefertari, dar a mai avut si alte sotii printre care Isisnofret si Maetnefrure, Printesa de Hatti. Scriitorul Terrence Gray a afirmat in 1923 ca Ramesses al II-lea a avut nu mai putin de 200 de fii si 200 de fiice; cercetatorii din prezent, insa, considera ca fiii si fiicele sale, desi numerosi, au fost mult mai putini la numar.
Dintre copiii sai pot fi amintiti Bintah (Bintanath) (printesa si sotia tatalui ei), Setakht (Sethnakhte), Faraonul Merneptah (care i-a succedat) si printul Kha'emweset. Ramesses a facut cateva expeditii spre nord, in taramurile din Estul Mediteranei (unde sunt localizate in epoca moderna Israelul, Palestina, Liban si Siria). In Batalia de la Quadesh in al patrulea an al domniei sale (1285 i.C.), fortele egiptene conduse de Ramesses al II-lea au infruntat fortele armate ale lui Muwatallis, regele hittitilor.
In decursul urmatorilor ani, nici una dintre puteri nu a reusit sa o infranga pe cealalta, astfel ca in al 21-lea an al domniei sale (1269 i.C.), Ramesses a incheiat un tratat cu Hattusilis al III-lea, fiind vorba de cel mai vechi tratat de pace cunoscut si care a supravietuit pana astazi, despre care se considera ca a fost incheiat in anul 1271 i.C. Ramesses a purtat de asemenea campanii in sudul primei cascade din Nubia. El a construit numeroase monumente impresionante si a avut parte de mai multe statui care il reprezinta, decat oricare alt faraon egiptean: intr-adevar, Ramesses le-a dat mult de lucru mestesugarilor care locuiau in Deir el Medina.
Cel mai tarziu in vremea lui Eusebiu de Caesarea, a fost identificat ca fiind faraonul caruia personajul biblic Moise se crede ca i-a cerut ca poporul sau sa fie eliberat din sclavie. Mumia lui a fost descoperita la Deir al-Bahari in 1881 si plasata in Muzeul Egiptean din Cairo cinci ani mai tarziu, unde este inca expusa cu mandrie de poporul egiptean. Succesorul sau a fost fiul lui, Merneptah.