Pubertatea precoce

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriFamilie si copii
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari6175

Voteaza & Distribuie

Descriere

Pubertatea este un factor major care marcheaza inceputul maturitatii, iar pubertatea precoce este un factor medical alarmant la copii. Sa intelegem mai multe despre acest termen si toti factorii care il inconjoara.Organismul uman se dezvolta prin fluxuri treptate de modificari fizice si psihologice. Stim cu totii de pubertatea este acea faza cand o persoana dezvolta modificari fizice, emotionale si hormonale in adolescenta. Este momentul in care caracteristicile sexuale si fizice ale organismului incep sa se dezvolte inainte de varsta maturitatii.


pubertatea precoce

pubertatea precoce (timpurie)




Pubertatea precoce poate fi definita ca pubertatea anormal de timpurie, frapanta la o varsta mult mai frageda decat varsta medie normala la baieti si fete. In aceste cazuri, glanda pituitara elibereaza hormoni care semnalizeaza ovarelor fetelor si testiculelor baietilor sa inceapa producerea de hormoni pentru reproducere, care au ca rezultat, de asemenea, schimbari fizice graduale.

Varsta normala pentru pubertate este de 10-14 ani la fete si 12-16 ani la baieti. Pubertatea inainte de varsta de 8 ani la fete si 9 ani la baieti este considerata pubertate precoce. Este pur si simplu maturizarea normala a corpului, dar intr-un stadiu timpuriu neobisnuit. Se intampla atat la baieti cat si la fete, insa la fete pubertatea precoce este mult mai frecventa decat la baieti. Studiile au concluzionat ca in afara de sex exista si factori rasiali de diferentiere a varstei in cazul pubertatii precoce. S-a constatat ca baietii si fetele de origine afro-americana se maturizeaza mult mai devreme.

Cauzele pubertatii precoce
Pubertatea precoce depinde de diversi factori cum ar fi ereditatea, sexul, alimentatia, etc. Uneori, problemele pot fi legate de modificari genetice, tumori, leziuni, infectii, etc. Afectiuni precum hamartomul (o tulburare care afecteaza hipotalamusul, vital pentru producerea anumitor hormoni si functii endocrine), tulburari ale testiculelor, tulburari ale ovarelor sau tulburari ale glandelor suprarenale ca hiperplazie suprarenala congenitala, sindromul McCune-Albright (o boala genetica rara care afecteaza oasele si pigmentarea) sunt, de asemenea, responsabile pentru pubertatea precoce, pe langa orice accident care cauzeaza un prejudiciu, un traumatism sau interventii chirurgicale, radiatii, abcese la nivelul SNC (sistemului nervos central).




pubertatea precoce

pubertate precoce la fete


De asemenea, tumori ca gliomul, astrocitoame (tumori maligne care provin din astrocite, care sunt celulele de sustinere ale sistemului nervos), celule germene care secreta gonadotropina corionica umana, anomalii congenitale (defecte de nastere) cum ar fi chisturi arahnoidiene, chisturi supraselare, hidrocefalie sunt si acestea posibile cauze ale pubertatii precoce.



Pubertatea precoce cauzata de acesti factori este cunoscuta sub numele de pubertate precoce centrala. Alti factori externi cum ar fi obezitatea, influentele de mediu si sociale, pot fi si acestea cauzele pubertatii precoce. Desi acestea sunt cauzele posibile, motivul exact pentru pubertatea precoce nu este inca cunoscut in unele cazuri. Activitatea hormonala este cauza majora a pubertatii precoce centrale. Pubertatea precoce periferica se produce fara implicarea vreunui hormon, cum ar fi o tumoare sau orice tulburare.

Semne si simptome ale pubertatii precoce
Simptomele pubertatii precoce sunt normale pentru organism, doar ca apar mai devreme decat ar fi normal.












Baieti



Fete







  • cresterea testiculelor si penisului



  • aparitia parului facial, axial si pubian



  • cresterea brusca si rapida in inaltime



  • acnee vizibila in curs de dezvoltare



  • ingrosarea vocii



  • miros neplacut al corpului si cresterea masei musculare







  • dezvoltarea sanilor



  • cresterea pilozitatii axiale si pubiene



  • aparitia menstruatiei



  • dezvoltarea acneei



  • miros matur al corpului



  • crestere rapida in inaltime









Tratament pentru pubertatea precoce
Sarcina cea mai importanta pentru parinti este de a observa daca copilul trece printr-o pubertate precoce. Copiii cu semne si simptome timpurii ale pubertatii au nevoie de ajutor medical imediat. Medicul va examina in primul rand pacientul si apoi va efectua teste cum ar fi o tomografie computerizata sau RMN a creierului si a abdomenului, nivelul hormonilor din sange si chiar raze X pentru a verifica maturitatea oaselor. Daca este detectata pubertatea precoce, medicul poate recomanda un tratament de la un pediatrul endocrinolog.




pubertate precoce

pubertate precoce la baieti


Odata detectata, cel mai important e sa se trateze cauza care sta la baza, sa se reprime pubertatea si sa se incetineasca sau sa se opreasca cresterea si dezvoltarea rapida pana cand copilul implineste varsta potrivita pubertatii. Pubertatea care este cauzata de o problema sau complicatie medicala poate fi tratata cu medicamente. Tumorile pot fi tratate cu medicamente si, uneori, cu interventii chirurgicale. Exista medicamente care scad nivelurile de dezvoltare a hormonilor sexuali si, uneori, chiar opresc dezvoltarea acestora pentru o anumita perioada de timp. E necesar ca tratamentul sa nu impiedice cresterea in inaltime si alte evolutii ale copilului pe termen lung.



Asistenta si ingrijire
Este important sa se diagnosticheze pubertatea precoce si sa se ia un tratament adecvat la timp, deoarece aceasta afecteaza grav bunastarea fizica si sociala a copilului. Exista riscul ca copilul sa nu ajunge la inaltimea lui potentiala, pubertatea precoce incetinindu-i cresterea. Copilul nu este in masura sa se ocupe de aceasta problema si modificarile implicate la o virsta frageda. El se poate simti social pustiu, inconfortabil cu colegii, poate intra, de asemenea, in depresie si lipsa de interes pentru activitatile de zi cu zi.



Copilul in cauza are nevoie de explicati vizavi de schimbarile care au loc si cauzele acestora. E necesar sa i se asigure si sa urmeze un tratament actualizat, astfel putandu-se simti un copil normal la scurt timp, la fel ca si ceilalti copii de varsta lui. Cereti sfatul medicului specialist daca nu faceti fata acestei probleme. Ceasul biologic al copilului trebuie sa fie intr-un ritm perfect, iar cu avansul stiintei de astazi, toate aceste complicatii pot fi rezolvate.

tags: endocrinolog