Proiectul international Hektomeron

Proiectul international Hektomeron

Detalii

CategoriiCasa/gradina
TaguriCraiova, Teatru
Ultima actualizareLuni 18 ianuarie 2021
Vizualizari104

Voteaza & Distribuie

Descriere

Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova, unul dintre cele mai importante teatre din țară, cu o tradiție de peste 170 de ani și cu o activitate internațională de prestigiu, a lansat vineri, 15 ianuarie 2021 proiectul internațional Hektomeronul un mesaj universal al speranței.

Pornind de la Decameronul scris de Giovanni Boccaccio acum mai bine de 650 de ani, proiectul Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova prezintă cele 100 de povești ale autorului într-un moment în care izolarea, teama și moartea sunt prezente în lumea de acum, așa cum au fost prezente și în Florența anilor în care Decameronul a fost conceput de către Boccaccio.

În fiecare zi, până în 24 aprilie 2021, va fi prezentată pe website-ul hektomeron.com în regim de live streaming din Sala Mare “Amza Pellea” a teatrului câte o poveste, fiecare fiind regizată de către un alt artist. Proiectul reunește, așadar, 100 de regizori din 100 de țări.

Chiar de la primele episoade s-a putut remarca diversitatea estetică a spectacolelor realizate: pâna acum au fost difuzate 3 episoade, puse în scenă de regizori din Italia, Ucraina și Botswana. Urmează ca regizori din Ungaria, Brazilia, Spania, Albania, Rwanda, Croația, SUA, Slovenia, Burundi, Muntenegru, Bulgaria, Camerun, Mexic, Republica Moldova etc să își prezinte spectacolele pe platforma hektomeron.com.

La finalul proiectului, toate cele 100 de episoade vor fi prezentate integral pe website-ul hektomeron.com, într-un maraton de 25 de ore. Toate episoadele vor fi jucate în limba română cu subtitrare în engleză de către actorii Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova, excepție făcând episodul regizat de către Radu Afrim, care va lucra cu un artist din afara țării. Fiecare episod va fi prezentat într-o manieră personală și cu o viziune subiectivă, totul conlucrând pentru întregirea unui tablou al epocii obiectiv, coerent. O unică temă umană și culturală care evidențiază însă același spirit rezistent al omului ce trece prin vremuri dure.

Luni, 18 ianuarie 2021, ora 20:00
Regizor: Szabó K. István / Ungaria
Actor: Adrian Andone
Episodul: Ziua 3. Povestea 5

Marți, 19 ianuarie 2021, ora 22:30
Regizor: Manoel Prazeres / Brazilia
Actor:Monica Ardeleanu
Episodul: Ziua 8. Povestea 5

Miercuri, 20 ianuarie 2021, ora 20:00
Regizor: Maria Ache / Spania
Actor: Gabriela Baciu
Episodul: Ziua 2. Povestea 7

Joi, 21 ianuarie 2021 (ora va fi comunicată ulterior)
Regizor: Suela Bako / Albania
Actor: Dragoș Măceșanu
Episodul: Ziua 9. Povestea 6

Vineri, 22 ianuarie 2021 (ora va fi comunicată ulterior)
Regizor: Simon Iyarwema / Rwanda
Actor: Iulia Colan
Episodul: Ziua 1. Povestea 2.

Sâmbătă, 23 ianuarie 2021 (ora va fi comunicată ulterior)
Regizor: Aleksandar Švabić / Croația
Actor:Nicolae Vicol
Episodul: Ziua 5. Povestea 4

Duminică, 24 ianuarie 2021 (ora va fi comunicată ulterior)
Regizor: Richard St. Peter / SUA
Actor: Sorin Leoveanu
Episodul: Ziua 7. Povestea 5