Primul astronaut american care a calatorit in spatiu

Detalii

CategoriiStiinta
TaguriNASA
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari11634

Voteaza & Distribuie

Descriere

In 5 mai 1961, comandantul de marina Alan Bartlett Shepard Jr este lansat in spatiu de la Cape Canaveral, Florida, la bordul capsulei spatiale Freedom 7, devenind primul astronaut american care a calatorit in spatiu. Zborul suborbital, care a durat 15 minute si a ajuns la inaltimea de 116 metri in atmosfera, a reprezentat un triumf pentru NASA - National Aeronautics and Space Administration.

NASA a luat nastere in 1958, pentru ca programul spatial american sa tina pasul cu recentele realizari ale sovieticilor, cum ar fi lansarea primului satelit artificial --Sputnik 1--in 1957. La sfarsitul anilor ΓCO50 si la inceputul anilor ΓCO60, cele doua superputeri s-au intrecut in a deveni prima tara care sa lanseze un om in spatiu si sa il readuca pe Pamant. La 12 aprilie 1961, programul spatial sovietic a castigat competitia in momentul in care cosmonautul Yuri Gagarin a fost lansat in spatiu, a orbitat in jurul planetei si s-a intors cu siguranta pe Pamant.

O luna mai tarziu, zborul suborbital al lui Shepard a restabilit increderea in programul spatial american. NASA a continuat sa fie cu un pas in urma sovieticilor pana la sfarsitul anilor ΓCO60, care a marcat succesul programului lunar Apollo. In iulie 1969, americanii au facut un imens salt inainte prin Apollo 11, naveta spatiala care i-a dus pe astronautii americani pe suprafata lunii, readucandu-i apoi pe pamant. La 5 februarie 1971, Alan Shepard, primul american in spatiu, a devenit al cincilea astronaut care a pasit pe luna, ca parte a misiunii de aselenizare Apollo 14.