Preparate și obiceiuri culinare oltenești

Preparate și obiceiuri culinare oltenești

Detalii

CategoriiAlimentatie
TaguriLivrare la domiciliu, Livrare mancare, mâncare, retete mancare
Ultima actualizareMiercuri 20 mai 2020
Vizualizari92

Voteaza & Distribuie

Descriere

Bucătăria olteanească este unul dintre motivele pentru care ar trebui să vizitezi această regiune din sudul țării. Preparatele oltenilor sunt foarte apreciate datorită aromelor îmbietoare, dar și a prospețimii ingredientelor folosite în pregătirea rețetelor. Celebrul praz, vedetă a unei importante producții cinematografice românești nu este singura legumă pe care craiovenii și oltenii în general o folosesc pentru a da naștere unor mâncăruri care îți lasă gura apă; descoperă în continuare mai multe detalii despre gastronomia oltenească!

Preparate gătite în oale de pământ

În multe dintre zonele rurale ale Olteniei se păstrează și astăzi un obicei străbun; locuitorii de aici obișnuiesc să preparare mâncarea în oale de pământ ”la țest”, o așa-zisă tehnologie care conferă un gust savuros oricărui preparat. În special, sarmalele se pregătesc astfel.

Cârnații oltenești, faimoși în toată țara


Dacă ești împătimit al grătarelor sau pur și simplu, pofticios, cu siguranță ai gustat până acum cărnații oltenești. Celebrii deja în toată țara, aceștia sunt preparați din carne tocată de vită și de porc, în cantități egale. Amestecul se condimentează cu usturoi, sare și piper și se asează în intestinele de oaie. Mai apoi, cârnații se afumă timp de câteva ore și sunt gata de servire.

Legumele, preferate de săteni

Locuitorii satelor din Oltenia preferă să se hrănească natural, cu produse din propria lor gospodărie. Astfel, sătenii folosesc adesea urzici, ștevie, frunze de ceapă verde și, desigur, praz, pentru pregătirea mâncărurilor. Ciorbe delicioase de praz și de ștevie acrite cu zeamă de varză sau suc de roșii, fiertura oltenească sau ciorbele cu carne fierte în oala de pământ în spuză pe vatră sunt doar câteva dintre deliciile din care vei savura cel puțin două porții în vizita ta pe meleaguri oltenești!

Cum arată o masă specific oltenească?

Oltenia oferă gastromiei românești unele dintre cele mai cunoscute preparate tradiționale. Este vorba despre cârnăciorii oltenești pe care i-am amintit deja, despre tochitura oltenească, saramura de pește, roșiile umplute, ciulamaua de pui cu mămăliguță și ghiveciul călugăresc.

Oltenii preferă mâncarea consistentă, care să le potolească apetitul și desigur, care să fie extrem de gustoasă. Iar dacă există vreun fel de mâncare specific acestei regiuni care îndeplinește toate aceste criterii, acela este ciorba de dovlecei umpluți. Pentru felul doi, poți încerca mâncarea de castraveți murați, un preparat cu un gust puternic și inconfundabil.

Desigur, la începutul mesei să nu uităm de zaibăr, lichoarea pe care o prefera chiar și Bachus!

De unde comanzi mâncare în Oltenia?

Dacă ți-am stârnit pofta și te afli în această regiune, trebuie să știi că în Craiova este folosită aplicația Food Panda pentru a comanda mâncare la domiciliu. Ba chiar mai mult decât atât, poți alege din peste 50 de restaurante care îți aduc preparatele preferate la tine acasă. Vestea bună este că din meniul acestor locații nu lipsesc nici mâncărurile din bucătăria internațională, așa că poți alterna preparatele tradiționale oltenești cu cele italienești, cu burgeri americani sau cu delicii franțuzești.

Sursa foto: freepik.com/premium-photo/polenta-with-vegetables-corn-grits-pizza-with-tomato-eggplant_6676094.htm