Premiile Scena.ro 2020 pentru teatrul independent

Premiile Scena.ro 2020 pentru teatrul independent

Detalii

CategoriiCasa/gradina
Taguricultura
Ultima actualizareLuni 9 martie 2020
Vizualizari502

Voteaza & Distribuie

Descriere

Începând din acest an revista de artele spectacolului Scena.ro va acorda o serie de premii anuale menite să pună în valoare producțiile și coproducțiile independente din întreaga țară. Grupul de reflecție și inițiativă GRIT, alcătuit din criticii Cristina Modreanu, Alina Nelega, Marian Popescu, Miruna Runcan, Oana Cristea-Grigorescu și Oana Stoica (Asistentă de proiect: Ilinca Urmuzache), a gândit o structură de premiere flexibilă, în acord cu realitățile contemporane ale scenei aflate în continuă și rapidă transformare și va premia acele producții și artiști care se remarcă din acest punct de vedere.
Premiile sunt următoarele:

Premiul pentru concept de spectacol – se acordă unui artist sau unui colectiv artistic care a creat un format de text sau un dispozitiv scenic centrat pe decor, sunet, mișcare, video sau alte elemente, propunând un concept care definește spectacolul.

Premiul pentru prezență scenică - se referă în egală măsură la actori și actrițe, dansatori și dansatoare, precum și la alte tipuri de performeri, care își dezvoltă mijloace de expresie diferite de cele convenționale.

Premiul pentru spectacol de risc - se acordă unui spectacol ai cărui creatori au curajul de a propune o temă de risc cum ar fi: corupția, educația religioasă, condiția femeii, universul LGBT sau al minorităților etnice sau religioase, sau o modalitate nouă de discurs, implicând o expunere personală. De asemenea, premiul poate fi acordat oricărei categorii de artiști, de la dramaturg la actor, artist vizual sau de sound, pentru performance sau interpretare actoricească, după cum consideră juriul.

Premiul pentru spectacol pe text nou românesc – se acordă unui spectacol care pune în valoare un text nou românesc, adus în scenă pentru prima dată.

Premiul Compania independentă a anului 2020 – se acordă unei organizații nesubvenționate de stat - ONG, fundație culturală, firmă privată - care a propus pe parcursul anului avut în vedere de juriu un program de artele spectacolului coerent și pe care l-a dus la îndeplinire cu consecvență și perseverență, creând o platformă de vizibilitate pentru ideile propuse.

Mențiune importantă: Fiecare din aceste premii poate fi acordat, de asemenea, unui teatru sau unui proiect independent, dacă juriul decide în acest sens. Ele implică o sumă de criterii diferite de cele obișnuite și acceptate social, în funcție de care noi am privi spectacolul. De asemenea, includ componenta etică a spectacolului, nu doar pe cea estetică.

Condițiile de acordare a premiilor sunt următoarele:

Până la data de 1 iunie așteptăm propunerile producătorilor de spectacole pe adresa premiilescena.ro @ gmail.com. Fiecare producător poate propune mai multe spectacole, cu condiția să fi avut premiera după 1 septembrie 2019.

Propunerile trebuie să includă o scurtă descriere a spectacolului (max. 100 cuvinte), atribuirea completă și corectă (autori, distribuție, producători, adrese de contact, alte detalii), un calendar de programare a spectacolului (cu cel puțin trei reprezentații programate în perioada 1 iunie-20 septembrie 2020) și un link către o înregistrare disponibilă a spectacolului. De asemenea, vă rugăm să anunțați și reprezentațiile ce vor avea loc în deplasare, în măsura în care datele sunt cunoscute, astfel încât să existe cât mai multe șanse ca spectacolele să fie văzute live de către membrii juriului.

În faza următoare, pe baza propunerilor primite, dar și a prospecției realizate de către membrii juriului, vor fi vizionate toate spectacolele propuse, fiecare dintre ele fiind văzute live de cel puțin doi membri ai juriului.

Juriul va anunța lista de nominalizări până la data de 20 septembrie, urmând ca același juriu să decidă care sunt câștigătorii fiecărui premiu în cadrul unei discuții cu ușile deschise, la care vor fi invitați toți artiștii nominalizați și alți reprezentanți ai comunității de arte ale spectacolului și care va avea loc în cadrul celei de a 7-a ediții a Platformei Internaționale de Teatru București, desfășurate între 1 și 4 octombrie a.c.

Componența juriului și alte detalii legate de Premiile Scena.ro vor fi anunțate pe site.