Pot fi letale practicile Yoga?

Detalii

CategoriiSanatate
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari4071

Voteaza & Distribuie

Descriere



yoga


yoga



Yoga pare sa fie considerata un fel de panaceu universal pentru tot felul de afectiuni, incepand de la dureri de spate si terminand cu bolile ficatului. La consolidarea acestei convingeri generale au contribuit si celebritatile din lumea filmului (Brad Pitt si Jennifer Aniston, intre altii), care au adoptat practicarea Yoga ca pe o incercare de disciplinare si corectare a exceselor vietii de vedeta.



Stravechea practica budista are milioane de adepti in intreaga lume, fiind considerata o metoda sigura de mentinere a sanatatii si combaterii efectelor imbatranirii, mentinerii vigorii corporale si a vioiciunii spiritului. Dar este Yoga atat de benefica pe cat se crede?


William Broad, redactorul rubricii de stiinta a ziarului The New York Times, autorul unei carti controversate, intitulata „Science of Yoga: The Risks and Rewards" (Stiinta Yoga: Riscurile si beneficiile) considera ca in cazul cand Yoga nu este insusita corespunzator, daca este predata incorect, poate chiar deveni letala pentru cei doritori sa o practice.


In timpul cercetarilor intreprinse de el pentru carte, Broad – el insusi un vechi practicant al Yoga – a descoperit numeroase exemple bine documentate referitoare la rani provocate la spate si membre in timpul sedintelor de Yoga. Acestea includ oase rupte si nervi sciatici compresati. Spre oroarea sa, a mai constatat ca in timp ce unele pozitii Yoga comportau riscuri minore de ranire, altele pot avea consecinte extrem de grave.


Broad afirma ca acestea apar in cazul intinderilor extreme la nivelul capului si gatului. Ziaristul afirma ca nu numai statul in cap (si maini) este periculos, cand iti balansezi picioarele prin aer, ca riscurile apar si in pozitii simple, asa numitele asane, practicate de incepatori si cei aflati in stadiile intermediare, care pot conduce la aparitia unor probleme grave de sanatate.



„Nu este vorba de chestiuni care tin de un anumit folclor, nu sunt niste accidente ciudate si-atat",



afirma Broad.



„Pozitii cum ar fi cea pe spate, cu ridicarea picioarelor si sprijinirea pe umeri, in timp ce picioarele ajung peste cap, pe podea, practicate foarte pe larg, iti pot scranti gatul intr-un mod foarte periculos."



Reducerea fluxului sanguin intr-una dintre arterele vertebrale, numita artera bazilara, poate provoca atacuri cerebrale sau atacuri de cord in anumite cazuri, atacuri adesea fatale. Daca cheagul de sange ajunge la creier, se declanseaza atacul cerebral. William Broad sustine ca primele dovezi reale privitoare la pericolele prezentate de practicarea Yoga au fost publicate in reviste medicale prestigioase, cu decenii in urma, dar au fost aproape neluate in seama de marele public.


Astfel, in 1972, un neurolog respectabil al Universitatii Oxford, profesorul Ritchie Russell, a scris un articol pentru British Medical Journal pe cuprinsul caruia argumenta ca unele pozitii Yoga au potentialul de a provoca atacuri cerebrale unor persoane tinere, perfect sanatoase. El a descoperit dovezi ca numerosi practicanti ai Yoga isi rasucesc gatul la 90 de grade, dublu pe cat ar fi considerata o rotatie normala, sanatoasa. Russell scria ca asemenea solicitari intense la care este supus capul si gatul pot afecta arterele fragile pozitionate in jurul gatului, provocand cheaguri de sange, inflamari si presiuni, toate putand afecta foarte serios creierul.




Yoga


practica Yoga




In 1973, un expert in refacere spinala, angajat la Colegiul Medical al Universitatii Cornell, SUA, a descris cazul unei femei in varsta de 28 de ani, care a suferit un atac cerebral in timp ce executa o miscare Yoga numita „roata". Aceasta presupune ca practicantul sa stea intins pe spate, ridicandu-si trupul pentru a forma un fel de arc, balansandu-se in maini si picioare, ca un fel de leagan. In loc sa-si lase capul sa atarne lejer, multi oameni isi incoarda muschii gatului si-l misca in incercarea de a gasi un echilibru. Miscarea poate avea consecinte dramatice.


Cativa ani mai tarziu, s-a analizat intr-o alta publicatie medicala cazul unui tanar de 25 de ani, adus la spital cu hemipareza stanga si vedere incetosata, dupa ce practicase asane in fiecare dimineata, inclusiv rasuciri in contra-sens.


Cercetatorii Universitatii Columbia au constatat ca printre afectiunile cele mai frecvent intalnite la yoghini apar cele de spate (previzibil!), la umeri, genunchi, gat si atacurile cerebrale.



„Contorsionarile si torsiunile extreme au provocat, in unele cazuri, leziuni cerebrale grave",



scrie William Broad, tragand semnalul de alarma asupra riscurilor practicarii fara un control calificat si eficient al Yoga.