Pentothalul de sodiu, Serul Adevarului

Detalii

CategoriiStiinta
TaguriChimie
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari18513

Voteaza & Distribuie

Descriere



Pentothalul de sodiu


Pentothalul de sodiu, Serul Adevarului



Serul Adevarului, pentothalul de sodiu, este creditat cu extragerea de informatii dupa ce alte metode de interogare au dat gres. Faima lui, de „ser al adevarului", a fost mult exagerata datorita deceniilor de filme de spionaj, in care tot felul de agenti 007 spun tot ce stiu dupa ce li s-a facut o injectie cu pentothal de sodiu (daca aveau solutia, n-ar mai fi fost nevoie de metodele „neconventionale" , aplicate pana in acel moment).



In realitate, pentothalul a fost testat in conditii de laborator pe spioni (adevarati), pe pacientii clinicilor de psihiatrie, pe femei insarcinate si suspectii de crima. Cu totii au vorbit, dar au dezvaluit ceva care sa aiba un sens, coerenta? Sau doar ceea ce voiau sa auda interogatorii lor? La fel ca si LSD, pentothalul de sodiu este un nume de marca.


Compusul a fost fabricat de Abbott Laboratories din SUA si numele sau comercial, sub care este vandut in farmacii, dar numai pe reteta, este thiopental de sodiu, un sedativ care, ca si celelalte medicamente din categoria lui, actioneaza asupra sistemului nervos central, pentru calmarea anxietatii, induce ameteala, elimina durerea si, uneori, te face KO. A devenit faimos sub denumirea de „ser al adevarului" datorita romanelor si filmelor de spionaj. Psihiatrii si politistii l-au folosit si ei in prima jumatate a secolului trecut, de unde legatura facuta intre pentothal si interogatorii, dar care a fost succesul sau real si unde incepe fictiunea, este – inca – subiect de discutii.


Originea benigna a Serului Adevarului

Lucrul cel mai tulburator despre Serul Adevarului este ca autorul sau conceptual, dr.Robert House, intentiona ca folosindu-se de el sa-i disculpe pe detinutii acuzati de crima, pe nedrept. In timpul practicii sale prin maternitati (pe la 1915), House a remarcat un efect surprinzator al scopolaminei, cand era administrata femeilor in timpul nasterii: vorbeau automat, fara sa se gandeasca nici macar o clipa, raspunzand oricarei intrebari puse. El s-a gandit imediat la detinutii inchisi pe nedrept pentru crime grave, sau la arestatii care pretindeau ca sunt nevinovati, pe tot parcursul interogatoriilor lor.


Nu era o reactie de neconceput, mai ales cand inchisoarea le ocupa majoritatea preocuparilor din mintea lor, insa atunci cand o drogul facea femeile sa uite ca nasteau, cu siguranta ca putea sterge din mintea unor persoane motivele ulterioare. Asa ca daca erau intrebati unde-au fost in noaptea de dinainte, arestatii raspundeau automat „acasa", atunci nu putusera jefui banca.


Pentothalul de sodiu a fost gandit initial ca si anestezic, insa nu dadea rezultate de pomina in acest domeniu, chirurgii neindraznind sa-l foloseasca pe masa de operatii. Atunci, datorita efectelor sale, s-au gandit ca i-ar putea interesa pe psihiatrii. In cele doua razboaie mondiale, psihiatrii au consultat soldati suferinzi in urma unor socuri psihice acute, care ori erau incapabili sa mai vorbeasca, ori aveau dificultati foarte mari. Pentothalul de sodiu s-a dovedit a fi un sedativ ideal pentru contracararea anxietatii acute, iar administrarea lui a permis recuperarea militarilor in stare de soc.


Ideea de baza a terapiei cu Serul Adevarului era anularea inhibitiilor, inclusiv teama de represalii, si incurajarea soldatului sa vorbeasca, sa se recupereze si sa revina in societate. In Marea Britanie inca se mai administreaza la tratarea fobiilor.


Un adevar controversat

N-a trecut mult timp pana cand s-a facut legatura intre disparitia spaimei soldatilor si a inhibitiilor lor, si cea a fricii de a fi prins, intalnita – ca un demers de a se proteja – la suspectii de crima, jafuri si acte grave de violenta. Totusi, Serul Adevarului nu are o istorie prea stralucita in instante, acestea neacceptand decat intr-o mica masura marturiile facute in urma administrarii pentothalului, mai ales cand acestea au fost consemnate in instanta fara precizarea ca se folosise Serul Adevarului.


Dar spionii au testat pe pielea lor efectele pentothalului, amitalului de sodiu si chiar si vechea scopolamina, mai ales cand erau banuiti ca ar fi agenti dublii. CIA si alte agentii secrete s-au jucat indelung cu Serul Adevarului, dar mai ales cu scopolamina, pentru ca aceasta elimina amintirea sesiunii de interogatorii. Insa aceste agentii nu comenteaza efectele reale ale Serului Adevarului.