Omul cu masca de fier

Detalii

CategoriiEducatie
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari5218

Voteaza & Distribuie

Descriere

Misterul ce invaluie faimosul prizonier francez a intrigat multi istorici, scriitori, precum si intregul public de-a lungul timpului. Arhive ce contin scrisori si documente au fost gasite in librariile franceze si muzee, precum si povestiri istorice despre acest personaj, insa identitatea acestuia a ramas o enigma.

Primul raport oficial cu privire la prizonier a fost scris de catre ofiterul ce avea in grija turnul principal al fortaretei Pinerolo sau Pignerol, pe numele lui Benigne d’Auvergne de St-Mars. La acea vreme, in perioada ianuarie 1665 - aprilie 1681, au fost doar 5 prizonieri sub supravegherea lui St-Mars si unul dintre ei se crede a fi, "Omul cu masca de fier". St-Mars nu a banuit cat de faimos va deveni prizonierul sau cu trecerea timpului. St-Mars a fost transferat la Exiles unde a fost guvernator intre 1681 si 1687, dupa care a devenit Guvernatorul insulelor franceze Sfanta Margareta si Sfantul Honoriu. Prizonierul cu masca a mers cu guvernatorul in aceste insule.Din ordinul regele Louis al XIV-lea, St-Mars a fost numit Guvernator al Bastiliei in Paris in 1698. Prizonierul a venit cu St-Mars in Bastilia unde a ramas pana la moartea sa, din data de 19 noiembrie 1703, in jurul orei 10 seara.

Moartea sa a fost neasteptata si asa de rapida incat preotul inchisorii nu a putut sa-si tina ultimele ritualuri. In registru a fost trecut ca si "Domnul de Marchiel". Certificatul original al mortii a fost tinur in Primaria Parisului pana in 1871, cand cladirea a fost distrusa de foc. Locul lui de odihna vesnica se afla in cimitirul Sfantul Paul din Paris.

Abia dupa moartea sa publicul a incep sa arate interest in identitatea omului cu masca de fier. Parizienii credeau ca omul cu masca de fier ar fi fost fratele geaman al regelui Louis XIV, inchis deoarece era vazut ca o amenintare pentru tron. A fost tinut mascat (sub amenintarea cu moartea), asa ca nimeni nu ii va stii cu adevarat identitatea. Au existat si alte variante. Unii credeau ca el a fost fratele mai tanar sau mai batran al regelui Louis al XIV-lea, ca regele era un bastard si ca prizonierul era de fapt adevaratul mostenitor al tronului. Intrebari cu privire la tatal prizonierului au fost de asemenea ridicate, presupunanadu-se a fi fie Ducele de Buckingham, calugarul Fiacre, Louis al XIII-lea sau Cardinalul Mazarin. Majoritatea insa credeau ca mama acestuia era regina Anna de Austria, sotia lui Louis al XIII-lea.

Nu toata lumea credea insa ca prizonierul era de vita regala, inclusiv Ducesa Elisabeta Charlotte de Orleans. In scrisorile ei, ea a sugerat ca prizonierul mascat era un Lord englez, inchis pentru complotul sau cu Ducele de Berwick, impotriva Regelui William al Angliei.

Scriitori, precum Voltaire, au contribuit la povestirile privitoare la prizonier, scriind ca omul mascat a incercat sa-si spuna adevarata identitate lumii de afara, scriindu-si numele pe o farfurie de argint si aruncand-o pe fereastra spre raul ce curgea pe la Bastilia. Aceasta, si alte povestiri asemanatoare, sugereaza ca prizonierul avea anumite priviliegii, insusi Guvernatorulde St-Mars il ajuta daca era nevoie. Se credea de asemenea ca persoane importante din conducerea inchisorii il tratau cu respect: asteptau sa fie invitati inainte sa ii vorbeasca, ii aduceau lenjerie de buna calitate, mancaruri speciale si carti scumpe.

Ultimele povesti legate de acest faimos prizonier au fost legate de masca ce o purta. Multi credeau ca este facuta din fier, ce ii permitea doar sa manance. Insa, aceste povesti sunt neadevarate, deoarece documentele spun ca aceasta masca era facuta din matase neagra.