Obiective turistice in Belgrad

Obiective turistice in Belgrad

Detalii

CategoriiTurism
TaguriBelgrad
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari10446

Voteaza & Distribuie

Descriere

Turism in Belgrad. In mod normal nu veti intalni prea des aceste doua cuvinte in aceeasi propozitie. Si totusi, capitala Serbiei are cate ceva de oferit. Sa vedem mai jos ce:Cetatea Kalemegdan - La confluenta dintre raul Sava si Dunare, cetatea Kalemegdan a fost construita de catre despotul sarb Stefan Lazarevic in secolul al XIV-lea, si reconstruita apoi in intregime de catre austrieci in 1717, in conformitate cu principiile lui Vauban. Intre anii 1739 si 1830, turcii si-au stabilit aici punctul lor cel mai avansat din Balcani pentru a controla miscarile trupelor austriece.


Kalemegdan


Statuia Invingatorului de la Belgrad – simbolul capitalei, ridicat pe o coloana inalta in stil neo-clasic, intr-o pozitie senina si mandra, sta un tanar soldat care duce un mesaj de pace. Construita de Ivan Mestrovic, in 1928, aceasta sculptura impozanta simbolizeaza eforturile armatei sarbe pentru eliberarea patriei in 1918.


statuia-invingatorului


Monumentul lui Mihajlo Obrenovic – situat in Piata Republicii, vizavi de Muzeul National, acest monument este o sculptura in bronz dedicata Printul Mihajlo Obrenovic, eliberatorul Serbiei de sub dominatia turcilor in 1867. Statuia il reprezinta pe print, mandru pe calul lui, iar pe fundatie sunt gravate numele oraselor principale din Serbia, si scene din istoria tarii.


Mihajlo Obrenovic


Teatrul National (Trg Republike – Piata Republicii) – construit la initiativa printului Mihajlo, dupa planurile lui Alexandru Bugarski, fatada in stilul anilor \'20 face echipa buna cu sculpturile neo-clasice. Modelat dupa cladirile teatrelor din Europa Centrala ale aceleasi perioada, regasim si o urma renascentista in decorul lui. Teatrul si-a deschis portile in 1969, iar Opera si Baletul a avut primele spectacole in 1919.


Teatrul National


Piata Studentilor (Studentski Trg) – situata langa Knez Mihailova, piata este inconjurata de cladiri universitare si sculpturi cunoscute. Casa capitanului Misa, la nr.1, este astazi sediul rectoratului Universitatii din Belgrad. Aceasta a fost initial resedinta privata a lui Misha Anastasijevic, cel mai bogat om din Serbia in 1830. Conceputa ca un conac special, aceasta cladire nu a fost niciodata folosita in acest scop, iar din 1863 a devenit o cladire publica, fiind rand pe rand liceu, Ministerul Educatiei, Biblioteca Nationala. Confuzia de stiluri gotice, renascentiste si bizantine si culorile rosiatice ii dau pietei unicitate. Nu ratati sculptura ridicata in onoarea scriitorului si pedagogului sarb Dositelj Obradovic (1742-1811), construita in 1914, care este si azi una dintre cele mai frumoase sculpturi din oras. Tot aici veti gasi statuia lui Jovan Cvijic si monumentul poetului muntenegrean Petar Petrovic Njegoš.


Studentski_trg_Rektorat


Biserica Sveti Marko (bulevardul Kralja Aleksandra, nr. 17) - aceasta frumoasa biserica ortodoxa se afla in apropierea Parlamentului si este construita din materialele care variaza de la caramida la lemnul si la bronz. A fost construita in anii 1930, si prin adoptarea arhitecturii manastirii Gracanica, Biserica Sveti Marko are un stil ortodox medieval sirb, cu o cruce greaca si douasprezece cupole. Aceasta biserica le este draga locuitorilor Belgradului adaposteste ramasitele tarului Dusan (1308-1355). Seara este iluminata din toate partile, oferind un spectacolul privirii.


Sveti_Marko


Moscheea Bairakli (str. Gospodar Jeremova, nr.1) – localizata in cartierul Dorćol, in vecinatatea Portului, Bairakli este ultima moschee musulmana din Belgrad. Construita in 1690 de catre sultanul Suleiman II, a fost renovata de mai multe ori, dar a pastrat multe din caracteristicile sale originale, cum ar fi curtea din fata. Numele sau actual i-a fost dat in secolul al XVIII-lea in cinstea drapelului turcesc, care a fost ridicat deasupra moscheii.


Moscheea Bairakli


Catedrala Sf. Sava – domina cu cupola ei intregul oras si este cea mai mare biserica ortodoxa din lume. impodobita cu patru cloptnite inalte de 44 m, si cu o cupola de 70 m, acopera o suprafata de 91 cu 81 de metri patrati. Biserica Sfantul Sava impresioneaza prin monumentalitate si eleganta bizantina.


Sveti_Sava_in_Belgrade


Palatul Printesei Ljubica - La cativa pasi de Knez Mihailova, este, fara indoiala, una dintre cele mai interesante locatii istorice ale orasului. Datand din 1831, resedinta a fost construita pentru Printesa Ljubica si cei doi copii ai sai, Milano si Mihajlo.


printesa-ljubica


Palatul regal Karadjordjevic - in suburbia Dedinje, la citiva metri de centrul orasului, palatul dinastiei Karadjordjevic, recent redeschis, consta in doua cladiri magnifice, Palatul Regal si Palatul alb (Beli Dvor). Palatul Regal a fost construit in a doua jumatate a anilor 1920 de regele Alexandru I al Iugoslaviei si a servit ca resedinta regala pentru Karadjordjevic pana in anul 1941. Construit in stil sirbo-bizantin, Palatul Regal este acum resedinta printului Alexandru al II-lea.


Karadjordjevic