Categorii | Educatie |
---|---|
Taguri | |
Ultima actualizare | Marti 5 august 2014 |
Vizualizari | 5270 |
Nicolae Balcescu a fost un remarcant istoric, revolutionar si istoric roman. Acesta s-a nascut pe 29 iunie 1819 la Bucuresti si a murit in data de 29 noiembrie 1852, la Palermo. Istoricul a facut parte dintr-o familie de boieri, a fost fiul pitarului Barbu sin Petre si al Zincai Petreasca-Balacescu, care provenea din Balcesti, iar Nicolae a preferat sa aiba numele de familie al mamei sale. Revolutionarul roman avea doi frati si doua surori, dar unele documente amintesc de inca o sora.
Nicolae Balcescu
Nicolae Balcescu a studiat la Colegiul "Sfatul Sava" pe care l-a inceput in 1832. Acesta era pasionat de istorie. Printre colegii sai se afla si Ion Ghica, iar unul dintre profesorii lui a fost Ion Heliade Radulescu.
La varsta de 19 ani, viitorul istoric intra in armata, urmand ca in 1840 sa participe la conspiratia Filipescu. In urma acestui eveniment, va fi inchis la Manastirea Margineni pentru 2 ani, pana cand va veni la domnie Bibescu.
Dupa eliberare, aceasta va infiinta, alaturi de Christian Tell si Ion Ghica, o organizatie secreta, numita "Fratia". Va calatori apoi prin toate teritoriile ce erau locuite de romani, dar si in Franta si Italia. Va studia istoria si va ajunge editor impreune cu August Treboniu Laurian, la revista de istorie "Magazin istoric pentru Dacia", ce aparea incepand cu 1844.
Nicolae Balcescu pe moneda de 100 lei
In 1848, fiind in Franta, se va implica in revolutia din februarie, lucru ce-l va inspira, iar la intoarcerea in Bucuresti, va fi prezent la revolutia de aici de la 11 iunie, avand doua zile rolul de ministru de externe si secretar de stat al guvernului. Aceste pozitii i-au fost oferite provizoriu de catre revolutionari. Nicolae Balcescu s-a revoltat de partea liberalilor si si-a dorit votul universal si improprietarirea taranilor.
Nicolae Balcescu a fost din nou arestat, de data asta de autoritatile Imperiului Otoman ce au stopat revolutia, a reusit apoi sa evadeze si a plecat in Transilvania, dar si de aici a fost expulzat, de catre habsburgi.
In prima parte a anului 1849 a trecut prin Trieste, Atena si a ajuns la Constantinobol, Debretin, unde s-a intalnit cu Lajos Kossuth (cel care conducea revolutia maghiara), cu care a incercat un angajament de pace intre revolutionarii romani din Transilvania si cei maghiari. Acesta din urma pare sa fie de acord cu acest proiect, iar la 2 iulie 1849 a fost semnat "proiectul de pacificare".
Nicolae Balcescu s-a remarcat ca istoric prin cartea sa "Romanii supt Mihai-Voievod Viteazul", scrisa in exil, in 1849, opera ce a ramas in manuscris pana in 1861-1863, cand a fost publicata de Alexandru Odobescu.
Nicolae Balcescu pe bacnota de 100 de lei
Nicolae Balcescu s-a exilat la Paris in incercarea de a coagula fortele revolutiei europene aflate in exil, cu gandul de a intemeia o confederatie europeana. A plecat in 1852 la Constantinopol, apoi la Galati, incercand de aici sa intre in Tara Romaneasca, pentru a-si vedea mama, insa nu i s-a permis.
Acesta era si el bolnav, iar medicii i-au sugerat sa ramana in Italia, pentru un climat mai bland. Ajungand aici, s-a stabilit la Palermo, unde a murit la doar 33 de ani de tuberculoza.
Ideologia comunista din tara noastra l-a considerat pe Nicolae Balcescu drept un inaintas al lui Karl Marx.Tocmai de aceea, chipul lui Nicolae Balcescu se afla in 1950 pe bancota de 1.000 lei, iar apoi, la editiile 1952 si 1966, pe monedele de 100 lei.