Napoleon Bonaparte

Detalii

CategoriiEducatie
TaguriSefi de stat
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari48592

Voteaza & Distribuie

Descriere

In 18 mai 1804, Napoleon Bonaparte este proclamat Imparat al Frantei, de catre Senatul francez.

La 18 iunie 1815, la Waterloo in Belgia, Napoleon Bonaparte este infrant de Ducele de Wellington, fapt care a pus capat erei napoleoniene din istoria Europei. Napoleon, nascut pe insula Corsica a fost unul dintre cei mai mari strategi militari din istorie si a avut o ascensiune rapida in Armata revolutionara franceza, in ultimul deceniu al secolului al XVIII-lea. Pana in 1799, Franta se afla in razboi cu o mare parte a statelor europene, iar Napoleon s-a intors acasa din campania in Egipt pentru a prelua fraiele guvernului francez si a-si salva tara de la un colaps iminent.

Dupa ce a devenit prim-consul in februarie 1800, a reorganizat armata si a infrant Austria. In 1802, a adoptat Codul Napoleon, o noua sistematizare a dreptului francez. In 1804 a fost incoronat imparat al Frantei la Catedrala Notre Dame. Pana in 1807, Napoleon controla un imperiu care se intindea de la fluviul Elba, in nord, pana in Italia in sud si de la Muntii Pirinei pana pe coasta Dalmatiei.

In 1812, Napoleon a intampinat primele infrangeri din carieriera sa militara: o invazie dezastruoasa a Rusiei, a pierdut Spania in fata Ducelui de Wellington, in Razboiul peninsular. Pana in 1814, fusese infrant de fortele aliate. Dupa ce a fost exilat pe insula Elba, situata in Marea Mediterana, s-a reintors in Franta la inceputul anului 1815 si a instaurat un nou regim. Pe masura ce trupele aliatilor se adunau la frontierele Frantei, Napoleon a format o noua armata si s-a indreptat spre Belgia.

Intentiona sa infranga una cate una armatele aliate, inainte ca acestea sa poata lansa un atac comun impotriva Frantei. La 16 iunie 1815, i-a invins pe prusacii condusi de Gebhard Leberecht von Blecher la Ligny si a trimis 33.000 de soldati, adica aproximativ o treime din armata sa, sa-i urmareasca pe prusaci. La 18 iunie, Napoleon si-a condus ceilalti 72.000 de soldati impotriva celor 68.000 de soldati ai armatei aliate, in frunte cu Ducele de Wellington. Acestia din urma se aflau la 12 mile de Bruxelles, in apropiere de satul Waterloo. Facand o greseala fatala, Napoleon a asteptat pana la pranz si abia apoi a dat comanda de atac. Aceasta intarziere i-a dat timp trupelor lui Blacher, care scapasera de urmaritorii sai, sa ajunga la Waterloo si sa participe la lupta.

Prin cateva atacuri repetate, Napoleon nu a reusit sa faca o bresa in randurile aliatilor. Intre timp, prusacii ajungeau treptat la Waterloo si atacau flancul estic al armatei lui Napoleon. La ora 18:00, francezii condusi de maresalul Michel Ney au reusit sa captureze o ferma aflata in apropiere de frontul aliatilor si au inceput sa decimeze cu artileria trupele lui Wellington. Totusi Napoleon era preocupat de cei 30.000 de prusaci care atacau flancul armatei sale si nu a trimis soldati care sa contribuie la atacul lui Ney decat dupa ora 19:00. Pana la acea ora, Wellington isi reorganizase apararea, iar atacul francezilor a fost reprimat.

Cincisprezece minute mai tarziu, armata aliata a avansat, iar prusacii au atacat in est, facand armata franceza, care a intrat in panica, sa se retraga in mod dezorganizat. Prusacii au urmarit ramasitele armatei franceze, iar Napoleon a fugit de pe campul de lupta. Armata franceza a avut 25.000 de morti si raniti, iar 9.000 de soldati au fost capturati. Aliatii nu au pierdut decat aproximativ 23.000 de soldati. Napoleon s-a intors la Paris iar la 22 iunie a abdicat in favoarea fiului sau.

S-a hotarat sa paraseasca Franta inainte ca fortele contrarevolutionare sa se poata uni impotriva sa. La 15 iulie a intrat sub protectie britanica, in portul Rochefort. El spera sa ajunga in Statele Unite, insa britanicii l-au trimis pe Sfanta Elena, o insula indepartata, aflata in mijlocul Atlanticului, pe coasta Africii. Napoleon a protestat insa nu a avut de ales si a trebuit sa accepte acest exil. Impreuna cu un grup de adepti, a dus o viata linistita pe insula Sfanta Elena vreme de sase ani.

A murit in mai 1821, cel mai probabil din cauza unui cancer la stomac. Era in varsta de doar 51 de ani. In 1840, corpul sau neinsufletit a fost adus la Paris unde a avut parte de funeralii impresionante. Corpul lui Napoleon a fost purtat pe sub Arcul de triumf si a fost inmormantat sub Dome des Invalides. In 1821, moare Napoleon Bonaparte, fostul imparat al Frantei, care la un moment dat a condus un imperiu ce acoperea o mare parte din Europa. Napoleon a murit ca prizonier britanic pe indepartata insula Sfanta Elena, in sudul Oceanului Atlantic.