Napoleon Bonaparte

Detalii

CategoriiEducatie
TaguriSefi de stat
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari22470

Voteaza & Distribuie

Descriere

In 1804 este promulgat in Franta Codul Napoleon. Dupa patru ani de dezbateri si planuri, imparatul francez Napoleon Bonaparte adopta o noua baza legislativa a Frantei, cunoscuta sub numele de "Codul Napoleon".

Codul Napoleon

Codul Civil a dat Frantei post-revolutionare primul pachet coerent de legi cu privire la proprietate, afaceri coloniale, familie si drepturile subiective. In 1800, Generalul Napoleon Bonaparte, devenit noul dictator al Frantei, a inceput dificila sarcina de a revizui sistemul legal francez, care era la momentul respectiv depasit si ambiguu. El a desemnat o comisie speciala, condusa de J.J. Cambaceres, care s-a intrunit de peste 80 de ori pentru a discuta revizuirea legilor in urma revolutiei. Napoleon a prezidat aproape jumatate din aceste intruniri.

In martie 1804, Codul Napoleon a fost in sfarsit aprobat. Codul se referea la mai multe ramuri de drept, printre care drept comercial si drept penal si impartea dreptul civil in categoriile dreptul proprietatii si dreptul familiei. Codul Napoleon a intarit autoritatea barbatilor asupra familiilor lor, le-a lipsit pe femei de orice drept subiectiv si a redus drepturile copiilor nelegitimi. Toti cetatenii de sex masculin aveau potrivit legii drepturi egale si dreptul de optiune religioasa, insa a fost reintrodusa sclavia coloniala. Legile au fost aplicate tuturor teritoriilor aflate sub controlul lui Napoleon si au reprezentat o puternica influenta asupra legislatiilor altor tari europene si sud-americane.