Muzeul Luvru - scurt istoric

Detalii

CategoriiStiinta
TaguriConstructii
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari18339

Voteaza & Distribuie

Descriere

Situat in Franta, Luvru sau Louvre este unul din cele mai mari palate din intreaga lume, si, pentru ca fost resedinta a regilor Frantei, unul dintre cele mai ilustre. El oglindeste arhitectura traditionala a Frantei din timpul Renasterii si gazduieste o colectie magnifica de arta antica si vestica.

La inceput, Luvru a fost o fost construit pentru a fi o fortareata, la inceputul secolului al 13-lea de catre Philip II August, pentru a apara Parisul impotriva normanzilor si a englezilor. Consta intr-un donjon gros, incercuit de turnuri si ziduri. Castelul, marit si infrumusetat de Charles al V-lea in secolul 14, a fost sacrificat in secolul al 16-lea, la sfarsitul domniei lui Francis I pentru a face loc unei noi structuri a Renasterii de aceeasi marime. Numai aripa vestica si o parte din cea sudica a proiectului palatului, conceput de catre arhitectul Pierre Lescot si decorata cu sculpturile lui Jean Goujon, au fost terminate.

In 1564, Caterine de Medicis, l-a pus pe arhitectul ei, Philibert Delorme, sa construiasca un mic castel in campiile invecinate din vest, numite Tuileries. S-a hotarat atunci sa se construiasca o rezidenta roiala grandioasa, unind Luvrul si Palatul de la Tuileries cu o serie de cladiri. Cea mai importanta este Marea Galerie sau Grande Galerie, construita pe Sena in timpul domniei lui Henric al IV-lea.

Palatul de la Tuileries

Palatul de la Tuilerie

In secolul al 17-lea, Luis al XIII-lea si ministrul sau, Richelieu, au extins aripa vestica a lui Lescot spre nord, adaugand maiestuosul Pavilion al Ceasului sau Pavillon de l'Horloge al lui Jacquews Lemercier si recreand cladirea lui Lescot in spatele lui.

Pavillon d'Horologe

Pavilionul Ceasului

In timpul lui Luis al XIV-lea si al ministrlui sau, Colbert, Curtea Patrata sau Le Cour Carree, o mare curte de forma patrata, a fost ridicata de catre Louis Le Vau. Fatadei de est a aripei de est i-a fost mai tarziu adaugata o colonada clasica de catre Le Vau si Claude Perrault. Apartamentele roiale au fost somptuos decorate de catre Charles Le Brun si altii, ca si Galeria lui Apolo (Galerie d'Apollon). Luvrul a fost abandonat ca si rezidenta regala atunci cand Luis al XIV-lea si-a mutat curtea la Versailles in 1682.

Curtea Patrata

Curtea patrata

Galeria lui Apolo

Galeria lui Apolo

Dupa Revolutia din 1789, Napoleon I, alti regi, si apoi Napoleon III au trait la Tuileries. Luvru a fost folosit ca si birouri si muzeu. De-a lungul strazii Rivoli, Rue de Rivoli, Napoleon I a inceput constructia unei aripi paralele cu cea construita de Henric al IV-lea de-a lungul Senei. Napoleon al III-lea a terminat aripa, inchizand cadrilaterul.

Cativa ani mai tarziu, in timpul Comunei din Paris, in 1871, Tuilerie a ars. Paradoxal, disparitia cladirii, care a dus la extensia Luvrului, a deshis o noua perspectiva care se intinde de acum de la Arcul Caruselului pana la gradinile din Tuilerie, si de la palatul de la Concorde pana la Piata Charles de Gaulles.

La sfarsitul anilor '80, Luvru a trecut printr-un program de renovare si expansiune. Arhitectul chinez-american Ieoh Ming Pei si-a aratat planul pentru restructurarea Luvrului in 1984 ce includea o piramida de sticla in centrul curtii ce urma sa fie folosita ca intrarea principala a muzeului. In ciuda tuturor protestelor, de la deschiderea din 1989, piramida a atras un numar mare de vizitatori si a devenit chiar un loc iubit al orasului. In noimebrie 1993, pentru a marca aniversarea a 200 de ani, muzeul a inaugurat aripa Richelieu. Aceasta extindere, ce a completat muzeul a adaugat 21,000 de metri patrati celor 30,000 de mteri patrati existenti si a permis sa se adauge alte 12,000 de opere de arta in cele 165 de camere noi.

Piramida de sticla

Piramida de sticla