Merită să investești într-un panou solar?

Detalii

CategoriiCasa/gradina
Taguripanouri solare
Ultima actualizareMarti 14 septembrie 2021
Vizualizari536

Voteaza & Distribuie

Descriere

În condițiile în care cei mai mulți oameni caută să trăiască în așa fel încât să nu mai afecteze chiar atât de mult mediul înconjurător, dar în același timp să se bucure de confort, este și normal ca aceștia să caute cele mai bune alternative pentru ei. Nu este deci, de mirare, că panourile solare sunt tot mai căutate și mai folosite, deoarece avantajele sunt numeroase. Cel mai probabil și tu te gândești destul de mult la această variantă, dar te gândești dacă merită sau nu să investești într-un panou solar. La această întrebare vom încerca să îți răspundem în rândurile de mai jos.

Cum funcționează un panou solar

Principiul de funcționare al panourilor solare este unul destul de cunoscut, și se referă la faptul că folosesc celulele de siliciu pentru a absorbi radiațiile solare, pe care mai apoi le transformă în energie consumabilă. Dacă te gândești să montezi unul sau mai multe panouri acasă, trebuie să știi că în afară de ele mai este nevoie și de invertor, echipament de măsurare și structura.

Casa mea se pretează pentru instalarea panourilor solare?

Deși în principiu nu ar fi nicio problemă, specialiștii sunt de părere că există anumite condiții optime. Astfel, orientarea către sud este ideală – în acest fel obții lumina solară maximă, o înclinație cuprinsă între 15 și 45 de grade, terenul să fie regulat și pătrat, și pe cât posibil, să nu existe umbră. Evident, acestea sunt condițiile ideale, dar cu toate acestea nu sunt obligatorii. Cu siguranță vei reuși să obții valori mult mai mici la facturile la energia electrică, așa cum îți dorești.

Și totuși… se merită sau nu?

Pentru a răspunde la această întrebare trebuie să se țină cont de perioada de amortizare a investiției. În acest caz se calculează costul final și beneficiile obținute pe an, luându-se în calcul și deducerile fiscale și, evident, costul brut al instalației. Cu aceste cifre analizate, îți este mai ușor să îți dai seama dacă este o variantă care ți se potrivește.

La ce valoare se ridică investiția?

În primă fază, costurile pot părea destul de mari, mai ales pentru puterea financiară a majorității românilor. De regulă acestea sunt cuprinse între 600 și 800 de euro pe metru pătrat, cu mici variații. Este o sumă destul de mare, care te-ar putea descuraja, cel puțin la început. Dacă însă înțelegi cum funcționează și, mai ales, cât de mult economisești ulterior, suma nu mai pare atât de inaccesibilă.

Cum să alegi cele mai bune panouri solare

Pentru ca tu să faci cea mai bună alegere referitor la panourile solare, avem pentru tine și câteva recomandări.
Astfel, niciodată nu alege ”la prima vedere”. Descoperă oferta de produse și vezi care corespunde cel mai bine cerințelor tale și abia apoi treci la treabă. Discută cu mai multe persoane, experți în domeniu, dar și consumatori care au optat pentru instalarea panourilor solare, și vezi și părerile lor sincere. De asemenea, alegerea ta nu trebuie să se bazeze doar pe criteriul prețului, ci vezi ce alte avantaje mai pot avea. Nu uita de garanție, de faptul că panourile trebuie să fie certificate CE și vezi ce posibilități de finanțare poți folosi.

De ce să folosești energie solară

Există mai multe motive care te-ar putea determina să alegi folosirea de energie solară pentru locuința ta, și pe cele mai cunoscute dintre ele ți le prezentăm și noi, în rândurile următoare.

  • Protejarea mediului înconjurător
Cu siguranță radiațiile solare reprezintă o sursă ecologică și curată de energie. Emisia de gaze cu efect de seră în atmosferă este foarte mică, iar procedeul prin care razele soarelui se transformă în energia electrică de care ai nevoie este unul eco-friendly. În condițiile în care chiar îți pasă de viitorul planetei, panourile solare reprezintă cea mai bună soluție.

  • Prețuri reduse la energia electrică
Cu siguranță prețul ridicat al instalării unui sistem de panouri voltaice te-a făcut să nu îl consideri o opțiune bună. Din fericire, se pare că lucrurile merg bine și în această direcție, se mai ieftinesc, iar pe termen lung, în condițiile în care prețurile la energia electrică amenință să ajungă la valori mari, investiția inițială va fi rapid amortizată.

  • Eficiență ridicată
În mod normal, pentru a ajunge în locuința ta, electricitatea trece printr-un traseu destul de lung, ceea ce presupune și pierderea de electricitate. Acest lucru nu se întâmplă atunci când sunt folosite panourile solare, iar eficiența energiei electrice este una foarte ridicată.

  • Poți deveni prosumator
În cazul în care sistemul de panouri solare pe care l-ai montat la tine acasă îți produce mai mult curent electric decât nevoile tale și ale familiei tale, există posibilitate de a injecta surplusul în rețeaua națională. Această decizie te transformă într-un prosumator, alți oameni vor beneficia – evident, contra cost de energia ta, ceea ce înseamnă nu doar că factura la energie electrică va fi 0, dar că vei primi și ceva bani. Nu sună de-a dreptul fantastic?

  • Sursă gratuită de energie
Populația Pământului este în creștere, resursele naturale sunt limitate, așa că se caută permanent soluții care să ne ofere confortul dorit, fără să mai depindem de acele resurse despre care îți spuneam. Și atunci, de ce să nu fii cu un pas înaintea tuturor și să alegi panourile solare, deoarece Astrul Zilei este o sursă inepuizabilă de energie? Și, mai ales, una gratuită? Chiar din momentul în care ai instalat acest sistem de panouri solare începi să economisești, dar cel mai bine observi acest lucru după o perioadă mai lungă.

Nu mai aștepta, profită și tu de toate avantajele de care te poți bucura atunci când folosești energia solară și instalează un astfel de sistem chiar la tine acasă! Descoperă oferta de la Totulpentruinstalatii.ro!