Mary Surratt

Detalii

CategoriiStiinta
TaguriIstorie
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari4887

Voteaza & Distribuie

Descriere

Mary Surratt a fost executata pentru presupusul sau rol de conspirator in asasinarea lui Abraham Lincoln, desi au existat probe concludente privind nevinovatia ei. Surratt, care detinea o taverna in localitatea Surrattsville (in prezent Clinton), si-a transformat casa din Washington, D.C. intr-un internat, din cauza unor probleme financiare.
Localizata aproape de teatrul Ford, unde a fost ucis Lincoln, acea casa a folosit drept loc de intalnire a unui grup de sustinere a Confederatiei, din care facea parte si John Wilkes Booth (cel care l-a ucis pe Lincoln), grup care a conspirat sa-l asasineze pe presedinte. Asocierea lui Mary Surratt cu Booth a condus de fapt la condamnarea ei. In ziua asasinatului, Booth i-a cerut lui Surratt sa duca un pachet, despre care s-a descoperit ulterior ca continea arme de foc, la vechea ei taverna din Maryland.
Pe drumul catre casa, Surratt s-a intalnit cu John Lloyd, fostul sef al politiei din Washington, care inchiriase taverna. Cand autoritatile l-au interogat prima oara pe Lloyd cu privire la aceasta intalnire, el nu a mentionat nimic semnificativ si a negat faptul ca Booth si David Herold vizitasera taverna. Insa cand a fost interogat ulterior, a pretins ca Surratt ii spusese sa pregateasca arme si whiskey pentru Booth si Herold, care urmau sa treaca pe la taverna in acea noapte.
Louis Weichman, unul dintre presupusii conspiratori care livrase pachetul alaturi de Surratt, a fost eliberat dupa ce a depus marturie impotriva femeii. Ulterior, a declarat ca guvernul l-a fortat sa depuna marturie si ca acest fapt urma sa ii provoace mustrari de constiinta tot restul vietii. Mai mult, Lewis Powell, un conspirator care a fost spanzurat alaturi de Surratt, a sustinut nevinovatia femeii in fata calaului, cu doar cateva minute inainte de a fi executat.
Multi s-au asteptat ca presedintele Andrew Johnson sa o gratieze pe Surratt, deoarece guvernul american nu mai spanzurase o femeie niciodata pana atunci. Executia a fost amanata pana dupa-amiaza, fiind plasati soldati pe fiecare strada dintre Casa Alba si Fort McNair, locul executiei, pentru eventualitatea unui ordin de gratiere. Insa acest ordin nu a fost emis. De la moartea sa, multe persoane au afirmat ca au vazut fantoma lui Mary Surratt si au avut loc numeroase alte evenimente ciudate la Fort McNair.
Se spune ca a fost vazuta trecand pe strada o femeie imbracata in negru, avand pe cap o gluga, care avea mainile si picioarele legate, asemenea lui Suratt, la momentul executiei. Mai multi copii de soldati au spus ca o "doamna in negru" se juca cu ei. Dupa executia lui Mary Suratt, foarte multe persoane au primit pedeapsa capitala, in ciuda faptului ca vinovatia lor nu a fost demonstrata temeinic.
Dintr-o statistica a instantelor americane, din iunie 2000, reiese faptul ca in 68 la suta dintre cazurile in care a fost dispusa pedeapsa capitala, intre 1973 si 1995, pedeapsa a fost schimbata, din cauza unor "erori grave, insa reversibile" aparute in procesul judiciar. Corporatia Chrysler a prezentat in aceasta zi a anului 1928, cel mai nou model al sau, Chrysler Plymouth. Acest model a avut un succes rasunator, facand istorie. In 1935, Chrysler a devenit al doilea producator de automobile, ca nivel de vanzari, din Statele Unite.