Marcello Mastroianni

Marcello Mastroianni

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriMarcello Mastroianni
Ultima actualizareMiercuri 6 august 2014
Vizualizari3936

Voteaza & Distribuie

Descriere

Nume alternative: Marcello Vincenzo Domenico Mastroianni
Nascut(a): 28 septembrie 1924 in Fontana Liri, Italia
A murit: 19 decembrie 1996 in Paris, Franta
Inaltime: 176 cm

Marcello Mastroianni a fost un actor italian renumit pentru frumusetea si talentul sau. De-a lungul carierei sale a fost multipremiat pentru prestatiile sale de mare anvergura. Actorul a fost distins cu trofee ale British Film Academy, cu doua Globuri de Aur si doua premii decernate in cadrul Festivalului de Film de la Cannes.

Marcello Mastroianni si Claudia Cardinale

Cariera

Debutul lui Marcello Mastroianni are loc in 1948 in Les Miserables, un film adaptat dupa romanul omonim al lui Victor Hugo si regizat de Riccardo Freda. In paralel, a acceptat sa joace in piese de teatru si in producti de amatori. Este remarcat de Luchino Visconti, care il distribuie in Cum va Place, de William Shakespeare si in Un Tramvai Numit Dorinta de Tennessee Williams.

A jucat sub bagheta regizorala a lui Luciano Emmer in comedii neorealiste precum Domenica d'agosto, Parigi e sempre Parigi, Le ragazze din Piazza di Spagna, obtine apoi roluri in Febre di vivere, Cronache di poveri amanti, Le notti bianche si Pecati che sia una canaglia.

In 1958 se afirma in urma prestatiei din I soliti ignoti, Adua e le compagne si Il Bell' Antonio. Rolul din Divorzio all' italiana ii aduce  o nominalizare la Oscar pentru cel mai bun actor intr-un rol principal si un trofeu din partea British Film Academy.

Faima internationala vine odata cu prezenta in cele doua capodopere ale lui Felinni, La Dolce Vita si  8½.

In 1961 joaca in La Notte, productia lui Michelangelo Antonioni, si le are ca partenere de platou pe Jeanne Moreau si Monica Vitti. In 1963 joaca in I Compagni, apoi alaturi de Sophia Loren in Ieri, oggi, domani, in Matromonio all' italiana si I Girasoli, in regia lui Vittorio De Sica. Cuplul format cu Sophia Loren a ramas celebru in cinematografie si este, in continuare, unul dintre cele mai reusite, avand impreuna aparitii in 14 pelicule.

Marcello Mastroianni si Anita Ekberg la Fontana di Trevi

In 1966, Marcello Mastroianni debuteaza in comediile muzicale, obtinand rolul lui Rodolfo Valentino in Ciao Rudy. Doi ani mai tarziu, joaca impreuna cu Faye Dunaway in Amanti (A Place for Lovers), in regia lui Vittorio De Sica.  In 1971 joaca in La Cagna si o cunoaste pe Catherine Deneuve, cu care avea sa  lege o relatie de durata mai tarziu. 

In 1987 apare in rolul lui Romano in pelicula lui Nikita Mikhalkov, Oci Ciornie, rol pentru care este nominalizat din nou la Oscar si castiga trofeul Palm D'Or.  In 1990 este lansata drama Stanno Tutti Bene, in regia lui Giuseppe Tornatore. Marcelo Mastroianni joaca alaturi de Michele Morgan, Valeria Cavalli si Roberto Nobile.

Viata personala

Marcello Vincenzo Domenico Mastroianni s-a nascut pe 28 septembrie 1924 la Fontana Liri, Italia. S-a casatorit cu actrita Flora Carabella in 1950, de care s-a despartit dupa aproximativ 10 ani dar de care nu a divortat niciodata. Au avut impreuna o fata, Barbara. Dupa despartirea de sotia sa, Marcello Mastroianni s-a apropiat de Faye Dunaway. 

Din 1971 pana in 1975 are o frumoasa poveste de dragoste cu Catherine Deneuve, din relatia celor doi nascandu-se Chiara Mastroianni. Din 1976 pana la moartea sa, Mastroianni a avut-o ca partenera pe producatoarea Anna Mari Tato.

Marcello Mastroianni, Catherine Deneuve si copilul lor

Marcello Mastroianni a murit pe 19 decembrie 1996 la Paris, rapus de cancerul pancreatic. La capataiul sau s-au aflat partenera sa de atunci, Anna Maria Tato si fosta sa iubita, Catherine Deneuve.