Manual de dezbatere mioritica

Detalii

CategoriiSocial
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari1850

Voteaza & Distribuie

Descriere

Suntem o natiune de individualisti. Nu numai ca nu avem vocatia dezbaterii, ci chiar am capatat o teribila deprindere de-a evita acest gen de situatie jenanta, care ne poate eroda siguranta de sine si imaginea mai mult sau mai putin publica.


Nu ne trebuie dezbatere! Fiecare stie foarte bine atat ce are de facut, precum si ce-ar trebui sa faca oricine altcineva. Suntem o natie de experti in treburile altuia!


Tot ce ne trebuie sunt cateva adevaruri simple, chiar daca nu sunt foarte clare, si taria de-a le afirma pana-n panzele albe, chiar si de pe fundul gropii.


Iar cand picam in capcana vreunei tentative de dezbatere, pe la vreo televiziune sau chiar la o discutie la o bere cu amicii, avem un arsenal prefabricat de mijloace de eschiva, foarte eficiente.


Se poate scrie un manual de dezbatere mioritica.


In primul rand, este metoda vorbitului de unul singur, fara sfarsit. Pornesti cu emfaza si talent oratoric sa bati apa-n piua, inecand totul cu un suvoi de cuvinte care nu spun nimic. Daca cineva incearca sa intervina, sa-ti puna vreo intrebare sau, Doamne-fereste, sa afirme alta idee, te burzuluiesti ofuscat: „Domnule, imi dai voie?! N-am terminat! Un pic de respect, ce naiba!", dupa care o dai inainte.


Evident, opozitia la o atare atitudine este sa pornesti sa vorbesti peste cel care deja vorbeste. Ridici vocea si colorezi discursul cu expresii colorate gen „asta-i un cacat", care va rapi audienta. Normal, se va ajunge la replici de genul: „Eu nu te-am intrerupt, ba!", situatii in care toata lumea sare deodata sa vorbeasca insufletit si coruri de hahaieli care vor stinge ideea imprudenta de dezbatere. Dupa astfel de devieri abile, nici nu se mai stie despre ce naiba ati vorbit. Dar v-ati simtit minunat si, daca e cazul, ati ridicat audienta, sau macar ati crescut in ochii amicilor. Acum puteti cuteza pe deplin indreptatiti sa priviti fix in decolteul oricarei femei, ca un mascul dominant ce sunteti. Pai, nu?


Daca vreun debil mintal incearca, totusi, sa readuca discutia asta rodnica pe fagasul dezbaterii initiale, mai aveti la indemana cateva arme.


Prima e trivialitatea si vulgaritatea. Punctati eficient cu replici gen: „Unii cretini sustin asta!" sau clasicul „Ba pe-a matii!".


Apoi exista demolarea adversarului. „Cine te crezi tu, ma?", „Tu vorbesti?!", „Te mai trimite sefu dupa shaorma?" si alte de-astea.


Iar in final, exista pleiada de argumente supreme gen: „Pentru ca pot, bai!" si „C-asa vrea muschii mei!".


Lumea va remarca talentul dvs. oratoric si inteligenta sprintara si veti fi invitat mereu la noi dezbateri care vor clarifica ce trebuie facut ca sa scoatem tarisoara asta la liman.ionutsk