Manipularea

Detalii

CategoriiEducatie
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari695

Voteaza & Distribuie

DescriereCum ne aparam de manipularea negativa?Cand trebuie sa ne aparam de manipularea negativa? Desigur, atunci cand este contrar intereselor noastre si avem la dispozitie cea mai pretioasa arma, DISCERNAMANTUL.


Discernamantul este o abilitate innascuta a fiecaruia dintre noi. O informatie trebuie s-o verificam, trebuie sa ne acordam timp de gandire, trebuie sa ne punem urmatoarele intrebari:

1.Este in interesul meu?

2.Este contrar interesului meu?

3.Ma afecteaza?

4.Eu vreau altceva?Sunt intrebari simple care pot avea raspunsuri imediate. Nu e necesar sa-ti pui intrebarea: Vrea sa ma manipuleze? Trebuie doar sa-ti pui cele 4 intrebari!

Daca raspunsul la prima intrebare este NU, la a doua este tot NU, atentie, inseamna ca ai de-a face cu manipulare negativa. Raspunsurile la intrebarea 3 si 4 iti vor arata directia care trebuie sa o apuci.
Manipulare inseamna a convinge, dar cum convingem ?


Conform piramidei lui Maslow, sunt 5 trepte pe care poti sa le urmezi si anume:

1. Convinge-l ca are nevoie


2. Convinge-l ca ceea ce-i propui ii sporeste securitatea3. Convinge-l ca cei care au mai procedat in acest fel au facut o alegere

4. Convinge-l ca ii ofera un plus fata de ceilalti5. Convinge-l ca face o afacere buna, ca va avea un sentiment de implinire, depasind conditia actuala.Iuliana FA?LAS, psiholog.