Mancatul emotional sau cum sa nu-ti mananci sentimentele

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriFitness
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2185

Voteaza & Distribuie

Descriere

Cand esti multumita, mancarea pe care o alegi poate fi o friptura sau pizza, cand esti trista ar putea fi inghetata sau prajiturle si mai ales ciocolata, atunci cand esti plictisita, ar putea fi chipsurile. Mancarea face mai mult decat sa ne potoleasca foamea. Ea ne satisface si sentimentele, si atunci cand le potolim si pe ele prin mancat, cand de fapt nu ne e foame, se cheama ca mancam emotional. O definitie simpla a mancatului emotional ar fi: "consumul de alimente pentru alte motive decat foamea". Pofta de mancare sau de rontaire este declansata de o emotie si nu de un simptom fizic al foamei.

Diferente intre mancatul emotional si foamea fizica

1. Foamea emotionala apare brusc, foamea fizica se instaleaza treptat.
2. Cand mananci pentru a umple un gol, care nu este provocat de lipsa mancarii, ai pofta de un aliment specific, cum ar fi pizza sau inghetata, si numai acel aliment iti va satisface nevoia. Cand mananci pentru ca iti e foame, esti deschis la optiuni.
3. Foamea emotionala simte ca aceasta trebuie sa se asigure instantaneu cu alimentele pe care le astepta cu nerabdare; foame fizica poate astepta.
4. Chiar si cand esti plin, daca mananci pentru a satisface o nevoie emotionala simti ca inca mai intra si nu te opresi. In schimb, cand mananci pentru ca iti este foame, senzatia de saturatie te va face sa te opresti la timp.
5. Mancatul emotional poate lasa in urma sentimente de vinovatie, in timp ce foamea fizica lasa in urma satisfactie si un sentiment general de bine.

Mancaruri care alina disconfortul psihic

Cand foamea emotionala iti da tarcoale, una dintre caracteristicile sale distinctive este axarea pe un anumit produs alimentar, care este probabil alimentul care te alina psihic. Aceste alimente pentru confortul psihic sunt consumate pentru a obtine sau a mentine un sentiment si sunt adesea asociate, in mod eronat, cu starile negative. Intr-adevar, oamenii le consuma cand sunt deprimati, tristi, suparati etc, dar e destul de interesant ca tot ele intretin si starile pozitive: bucuria, fericirea, multumirea etc.

Inghetata este prima pe lista alimentelor care alina disconfortul psihic. Dupa inghetata, produsele alimentare se impart pe sexe: femeile apeleaza la ciocolata si pajituri, barbatii la pizza, friptura, si mancarea semipreparata. Tipurile de alimente care alina o emotie variaza in functie de starea oamenilor. Cei fericiti prefera alimente cum ar fi pizza sau friptura (32 %), iar cei tristi se agata de inghetata si prajituri (39%). Plictisitii apeleaza cu incredere la o punga de chipsuri, seminte sau popcorn.