Ludovic Lazarus Zamenhof, fondatorul limbii Esperanto

Detalii

CategoriiEducatie
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2893

Voteaza & Distribuie

Descriere

Ludovic Lazarul Zamenhof a fost oftalmolog, filolog si inventatorul limbii Esperanto, limba destinata comunicarii internationale.

Zamenhof s-a nascut in 15 decembrie 1859 in orasul Białystok din Polonia. A considerat ca limba sa materna este rusa, limba tatalui sau, dar a vorbit fluent si limba idis a mamei sale. Pe masura ce a crescut a adoptat limba poloneza si tot ea a fost transmisa copiilor sai. Zamenhof vorbea si germana fluent, datorita tatalui sau care era profesor de germana, insa n-o stapanea la fel de bine ca si limba idis. Mai tarziu a invatat franceza, latina, greaca, ebraica si engleza si era foarte interesat de italiana, spaniola si lituaniana.

Orasul Białystok era alcatuit din trei grupuri etnografice: polonezi, germani si belarusi. Pe Zamenhof l-au intristat multele scandaluri si certuri iscate intre ei si a banuit ca motivul principal pentru care ele aveau loc erau cauzate de lipsa de intelegere sau din cauza prea multor neinteleri si a faptului ca nu exista o limba comuna.

In timpul scolii generale, Zamenhof a facut cateva incercari pentru a crea un fel de limba internationala cu o gramatica foarte bogata si foarte complexa. Cand a studiat engleza, a realizat ca gramatica unei noi limbi trebuie sa fie mult mai simpla. Pana prin 1878, proiectul sau Lingwe uniwersala a fost aproape finalizat, dar Zamenhof era prea tanar pentru a publica aceasta lucrare. Dupa absolvirea liceului, a studiat medicina la Varsovia si mai apoi la Moscova. In timpul practicarii meseriei de oftalomolog, Zamenhof isi continua studiul si munca pentru proiectul sau lingvistic.

Timp de doi ani a incercat sa stranga fonduri pentru a publica o carticica ce descria limbajul, pana cand a primit un sprijin financiar din partea socrului sau. In 1887, cartea intitulata "Lingvo internacia. Antaŭparolo kaj plena lernolibro" (Limba internationala. Cuvant inainte si manual complet) a fost publicata sub pseudonimul „Doctor Esperanto" sau „Doctor Speranta", din care deriva numele limbii. Pentru Zamenhof, aceasta limba, departe de a fi doar o unealta de comunicare a fost un mod de a promova coexistenta pasnica intre diferite popoare si culturi.

In 1879, Zamenhof a scris prima gramatica a limbii idis, pe care a publicat-o pe bucati in anii ce au urmat, in revista "Lebn un visnshaft". In aceasta lucrare, pe langa faptul ca ofera o revizuire a gramaticii limbii idis, el mai propune si trecerea la scrierea si alte inovatii ortografice a limbii latine.

In 1910, Zamenhof a fost nominalizat pentru Premiul Nobel, dar premiul a fost castigat de Biroul International de Pace.

Printre multele lucrari traduse de Zamenhof in esperanto se numara si Biblia evreiasca sau Vechiul Testament.

Ludoviv Lazarul Zamenhof a murit in data de 14 aprilie 1917 in Varsovia si este inmormantat la cimitirul evreiesc de pe str. Okopowa.