Lucruri simple

Detalii

CategoriiSocial
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari1741

Voteaza & Distribuie

Descriere


Candva, pe cand eram de-o schioapa, lumea parea simpla. In jurul nostru erau o multime de oameni mari care aveau grija de toate si-aveau raspuns la orice intrebare. Lumea era un loc placut, in care n-aveai alta grija decat sa zburzi si sa cresti.


Sunt curios cati dintre noi isi mai amintesc de prima fisura aparuta-n acest Paradis. A fost o intrebare la care un „om mare" n-a stiut sa raspunda, sau o minciuna spusa de unul din ei, sau vreo nedreptate, sau vreo fapta facuta, desi „toata lumea" stia ca „nu e voie!".


Porniti, dezamagiti, pe calea aflarii propriilor raspunsuri, ne-am trezit, cumva, alungati din acel Paradis. Lumea din jur a devenit mai rece, mai rea, mai amenintatoare si mai plina de lucruri care se ascund in intuneric si ne pandesc de-acolo.


Cum n-avem de ales, mergem inainte, din ce in ce mai plini de grija, pitind in suflet setea dupa adevarurile simple de-altadata.


Pe fundul marii sunt crustacee care salașluiesc in cochiliile goale ale scoicilor si melcilor. Stau pitite-n fundul acelor cochilii, neiesind decat impinsi de foame sau de alte pofte. Doar de nevoie isi parasesc gandaceii aceia marini adaposturile si n-o fac decat ca sa-si caute, cat de repede, altul. La fel suntem si noi cu adevarurile simple. Daca dam de vreunul, ne baricadam repede in mantia lui, devenind aproape surzi la vocile rele care incearca sa ni-l darame sau sa ni-l smulga.


Probabil ca dedesubtul circumvolutiunilor recente, adasta inca acelasi graunte primordial al gandacelului care-am fost odata. Iar cand ratiunea patineaza sau da de-a dreptul gres, grauntele acela se suprapune peste amintirea copilului de mai ieri si ne-ndeamna amandoua sa simplificam. Sa mai taiem din variabile si sa rezumam mesajul intr-o axioma simpla si clara, cu iz de lozinca.


La fel ca si gandaceii marini, facem asta mai ales cand marea vremurilor se-nvolbureaza. Pe vreme buna suntem mai tantosi si mai liberali, dar e doar o aparenta.


Lucrurile simple, adevarurile imuabile, sunt bratele care ne invaluie si ne ocrotesc atunci cand ne e teama, sunt leaganul cald in care punem capsorul obosit si cantecul care ne-ngana somnul. Iar in vis, patrundem din nou in Paradisul pierdut.


Ispita adevarurilor simple e, pur si simplu, prea mare!