Lucruri incredibile facute intr-o singura zi

Detalii

CategoriiEducatie
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2954

Voteaza & Distribuie

Descriere

Este perfect adevarat, Roma n-a fost ridicata intr-o singura zi, nici Empire State Building n-a aparut intr-un rastimp de 24 de ore, insa pe parcursul unei singure zile s-au putut face lucruri incredibile. Nu neaparat din categoria celor rezolvate de la o zi la alta, cu speranta ca vor „tine".


Macedonia a plantat 6 milioane de arbori

Macedonia face parte dintre tarile aflate pe „butoiul cu pulbere" al Balcanilor, avand propriile sale conflicte interne, care au dus la o interventie NATO in 2001. Considerata o tara a muntilor si padurilor, in 2008, dupa o vara in care padurile au fost parjolite de incendii declansate pe fondul secetei din acel an, macedonenii s-au decis sa repare raul facut.




plantare arbori Macedonia


Macedonia a plantat 6 milioane de arbori intr-o zi




Ei s-au mobilizat pentru o vasta actiune de reimpadurire, fara sa mai astepte binecuvantarile organismelor ONU sau ale ecologistilor de pretutindeni, si nici nu l-au rugat pe Bono sa se ocupe de strangerea de fonduri. Astfel, in data de 19 noiembrie 2008, macedonenii au plantat circa 6 milioane de copaci. Mii si mii de oameni au fost dusi cu autobuzele prin republica, la locurile de reimpadurire. In anul urmator, dupa alte incendii de padure, au facut la fel, cu deosebirea ca, de data asta, au plantat 7 milioane de arbori. Pentru ca au foarte mare grija de padurile lor, macedonenii planteaza anual milioane de copaci.


Fortul construit peste noapte

Una dintre bataliile importante ale revolutiei americane nu a fost data tragandu-se din greu asupra „tunicilor rosii" (sau „homarilor"), cum li se spunea trupelor britanice, ci prin… imprejmuirea unei zone, in miez de noapte. George Washington ar fi vrut sa lanseze un atac asupra Bostonului, bine aparat de o garnizoana britanica experimentata si dotata cu tot ce era necesar, insa si-a dat seama ca nu avea sorti de izbanda daca nu obtinea un avantaj.




George Washington si armata sa


George Washington si armata sa




Asa ca George Washington a aplicat stratagema „fortului instant": britanicii s-au culcat cu imaginea unui deal golas, aflat la doi pasi de Boston, pentru a se trezi dimineata cu zidurile unui fort care imprejmuia un oras intreg, uitandu-se la gurile a 60 de tunuri aliniate pentru tragere.


Revolutionarii americani au facut asta la 4 martie 1776, invelind rotile carelor lor in paie, pentru se deplasa fara zgomot, si facand imposibilul. Generalul britanic, William Howe, vazand fortul a comentat:



„Rebelii au facut intr-o noapte mai mult decat ar fi reusit trupele mele intr-o luna."



Si constructia fortificatiilor a continuat. Decat sa se lase atacati de forte atat de eficiente, care au ridicat un fort intr-o noapte, britanicii au preferat sa se retraga din Boston. Washington a castigat infruntarea doar incordandu-si muschii.


Un teren viran devine orasul Guthrie

In 22 aprilie 1889, un teren viran din Oklahoma a devenit orasul Guthrie, transformandu-se dintr-o pustietate din prerie, intr-un oras cu 10 000 de locuitori (imens pentru acele vremuri). Printr-o combinatie de legi „dichisite" si furt de pamant de la indieni, Oklahoma acelor ani era un teren propice pentru doritorii de terenuri gratis, insa, printr-o ciudatenie locala, in aceea zona nu s-a permis „improprietarirea" decat cu incepere de la 22 aprilie, dupa amiaza, asa ca doritorii pandeau momentul ca deschiderea Mall-ului in ziua „Astazi totul e pe gratis".




Guthrie


Guthrie, Oklahoma, 1889




Acestora li se spunea „sooners" (soon – curand), statului Oklahoma atribuindu-i-se porecla de Soon State exact din aceasta cauza. Multimea a dat navala pe terenul liber (nu le apartinea lor, ci indienilor) incepand sa parceleze terenul. Cei care nu asteptasera amiaza, se apucasera deja de ridicarea constructiilor. Astfel, in cursul unei singure amiezi, orasul Guthrie a trecut de la 0 locuitori, la peste 10 000. Pe la miezul noptii, Guthrie avea deja autoritati locale.


Calea ferata Transcontinentala

Calea ferata Transcontinentala, intinsa in vestul SUA, a fost terminata in 1869. A fost construita de doua companii care au demarat lucrarile fiecare de la un capat al rutei. Si pentru ca intre ele exista o concurenta acerba, ritmul lucrarilor a fost foarte rapid. Recordul (vezi Tari in Cartea Recordurilor) l-a atins Union Pacific, care a reusit sa „intinda" 16,9 kilometri de cale ferata pe zi. Pentru asta, oamenii incepeau lucrul la ora 3 dimineata si terminau la miezul noptii, avand 3 ore de pauza intre schimburi.




Calea ferata Transcontinentala


Calea ferata Transcontinentala