Jackie Chan

Jackie Chan

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriJackie Chan
Ultima actualizareMiercuri 6 august 2014
Vizualizari4716

Voteaza & Distribuie

Descriere

Porecla: Paopao
Nascut(a): 7 aprilie 1954 in Hong Kong, China
Inaltime: 174 cm

Jackie Chan  este un celebru actor, regizor, scenarist, producator si specialist in arte marttiale, originar din Hong Kong. Este cunoscut pentru stilul sau acrobatic de lupta, pentru modul comic de a improviza arme si pentru faptul ca-si realizeaza majoritatea cascadoriilor. De-a lungul carierei sale ce a inceput in anii '60, Jackie Chan a jucat in peste 100 de filme. A fost onorat cu doua stele, una pe Aleea Celebritatilor de la Hollywood, iar cealalta pe Hong Kong Avenue of Stars. 

Cariera

La inceputul anilor '60, Jackie Chan a devenit membru al grupului Seven Little Fortunes. A legat o relatie de prietenie cu alti doi membri ai grupului, SammoJackie Chan Hung si Yuen Biao, mai tarziu fiind cunoscuti sub numele de Three Brothers of Three Dragons. La varsta de 8 ani, a aparut alaturi de colegii sau din grupul Seven Little Fortunes in filmul Big and Little Wong Tin Bar. Au urmat The Love Eterne, Come Drink with Me, A Touch of Zen si Enter the Dragon

Din cauza problemelor intampinate la inceputul carierei de cascador, Jackie Chan a fost nevoit sa accepte un rol intr-un film de comedie pentru adulti intitulat All in the Family. A fost, de altfel, singura data cand a filmat scene nud si unicul film in care nu a realizat scene de lupta si cascadorii.

In 1976, Jackie Chan si-a urmat parintii in Australia, la Canberra si a lucrat in constructii. A fost luat sub aripa ocrotitoare a unui coleg, Jack, iar porecla Little Jack i-a fost atribuita imediat tanarului actor. Incepand de atunci a fost cunoscut sub numele de Jackie Chan. 

Chan s-a reintors la Hong Kong, unde a aparut in filme precum New Fist of Fury, Snake in the Eagle's Shadow, Drunken Master, Half a Loaf of Kung Fu, The Fearless Hyena. La inceputul anilor 80, filmele lui Jackie Chan au inceput sa aiba succes in Asia de Est. A jucat si in comedii de actiune in care a si-a realizat binecunoscutele cascadorii, precum si o serie de numere de-a dreptul periculoase.

Dupa cateva refuzuri la adresa ofertelor de la Hollywood de a interpreta personaje negative, din teama de a fi identificat mai departe numai cu aceste tipuri de personaje, Jackie Chan a acceptat rolurile din Rumble in the Bronx, Police Story 3: Super Cop si Rush Hour

A urmat Shanghai Noon, alaturi de Owen Wilson, continuarea Shanghai Knights, Rush Hour 2, The Tuxedo, The Medallion, New Police Story, The Myth si Rob-B-Hood. In 2007, Rush Hour 3 a debutat in cinematografe, cu incasari de 255 de milioane de dolari. Un an mai tarziu, Jackie Chan aparea in The Forbidden Kingdom, Kung Fu Panda, Shinjuku Incident, The Spy Next Door, Little Big Soldier si The Karate Kid. In 2011, s-a lansat Kung Fu Panda 2, iar Jackie Chan si-a imprumutat vocea pentru a-i da viata lui Monkey.

In 1988, actorul a pus bazele Fundatiei Caritabile Jackie Chan care s-a implicat in ajutorarea victimelor diverselor calamitati naturale sau bolilor, in procurarea medicamentelor si in donatii catre spitale, cluburi de sport, scoli etc.

Viata personala

Jackie Chan, pe numele sau adevarat Chan Kong-sang, s-a nascut pe 7 aprilie 1954 in Hong Kong. La sfarsitul anilor '90, si-a schimbat numele in Fong Si-lung, dupa numele tatalui sau. In 1982, s-a casatorit cu Lin Feng-Jiao, o actrita de origine taiwaneza. In acelasi an s-a nascut fiul lor, Jaycee Chan.

Jackie Chan si Lin Feng-Jiao

In 1999, actrita Elaine Ng Yi-Lei a sustinut ca Jackie Chan este tatal fiicei sale, Etta. Chan a admis ca a avut o aventura cu aceasta, insa nu recunoscut-o oficial ca fiind fiica sa.