Jack Nicholson

Jack Nicholson

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriJack Nicholson
Ultima actualizareMiercuri 6 august 2014
Vizualizari2256

Voteaza & Distribuie

Descriere

Porecla: Nick
Nascut(a): 22 aprilie 1937 in New York, SUA
Inaltime: 177 cm

Jack Nicholson este un cunoscut actor, regizor producator si scriitor american, celebru pentru rolurile din Zbor deasupra unui cuib de cuci, As Good as It Gets, The Shining, The Departed, Batman si Terms of Endearment. A fost nominalizat la Oscar de 12 ori si i-a fost decernata statueta de trei ori, la categoria Cel mai bun actor intr-un rol principal pentru rolurile din One Flew Over the Cuckoo's Nest si As Good as It Gets si la categoria Cel mai bun actor intr-un rol secundar pentru prestatia din Terms of Endearment.

Cariera

Jack Nicholson a debutat in 1958 in drama cu buget redus The Cry Baby Killer. Dezamagit de lipsa de perspective ca actor, Nicholson s-a reorientat catre scrierea de scenarii. A semnat scenariile peliculelor The Trip (cu Peter Fonda si Dennis Hopper in rolurile principale) si Head (al carei scenariu a fost scris impreuna cu Bob Rafelson). Primul sau rol de succes a fost in Easy Rider, in rolulJack Nicholson avocatului George Hanson, prestatie pentru care a primit prima sa nominalizare la Oscar

La inceputul anilor '70, a jucat in Five Easy Pieces (pentru care a fost din nou nominalizat la Oscar), On A Clear Day You Can See Forever, The Last Detail (premiat la Festivalul de Film de la Cannes la categoria Cel mai bun actor) si Chinatown, in regia lui Roman Polanski. Jack Nicholson era un vechi prieten al lui Polanski, inca dinainte de moartea sotiei acestuia, Sharon Tate. Nicholson l-a sprijinit pe prietenul sau dupa moartea sotiei acestuia. 

Primul premiu Oscar al lui Jack Nicholson a venit in urma rolului din Zbor deasupra unui cuib de cuci, adaptat de catre Milos Forman dupa romanul omonim al lui Ken Kesey. Louise Fletcher a castigat atunci statueta de aur la categoria Cea mai buna actrita pentru prestatia din rolul asistentei Ratched. 

A jucat alaturi de Robert De Niro in The Last Tycoon, in The Missouri Breaks impreuna cu Marlon Brando, in The Passenger regizat de Michelangelo Antonioni si in The Shining, adaptarea lui Stanley Kubrick dupa romanul omonim al lui Stephen King. Cel de-al doilea premiu Oscar a venit in urma rolului secundar din Terms of Endearment, in anul 1983.

Perioada anilor '80 in general a fost marcata de prestatii in filme valoroase precum Postasul suna intotdeauna de doua ori, Reds, Onoarea familiei Prizzi, Vrajitoarele din Eastwick, Broadcast News si Ironweed. 

In 1989 este distribuit in rolul lui Joker in Batman, alaturi de Michael Keaton si Kim Basinger. In 1992 joaca in A Few Good Men, impreuna cu Tom Cruise si Demi Moore, rol pentru care a fost din nou nominalizat la Oscar. Jack Nicholson joaca apoi in Mars Attacks!, Man Trouble si Hoffa, prestatiile din ultimele doua pelicule atragand dupa ele doua nominalizari la Zmeura de Aur. Paradoxal, pentru rolul din Hoffa, Nicholson a fost nominalizat si la Globurile de Aur.

In 1997 este distribuit in As Good as It Gets si castiga al treilea premiu Oscar din cariera. Au urmat Something's Gotta Give, Anger Management, The Departed (alaturi de Matt Damon si Leonardo DiCaprio), The Bucket List (impreuna cu Morgan Freeman) si How Do You Know (alaturi de Reese Witherspoon, Owen Wilson si Paul Rudd).

Viata privata

John Joseph Nicholson s-a nascut pe 22 aprilie 1937 la New York. A fost crescut de bunicii sai, el afland abia in 1974 ca cea pe care o considera sora lui ii era de fapt mama.

A avut numeroase relatii cu actrite si fotomodele precum Michelle Phillips, Bebe Buel, Lara Flynn Boyle, insa cea mai de durata a fost cea cu Anjelica Huston, din 1973 pana in 1989. Cei doi au impreuna doi copii, Lorraine si Raymond Nicholson. Nicholson mai are si alti copii, in urma relatiilor cu Sandra Knight (Jennifer, nascuta in 1963) si Honey Hollman  (Winnie, nascuta in 1981).

Jack Nicholson si Anjelica Huston