Reese Witherspoon

Reese Witherspoon

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriReese Witherspoon
Ultima actualizareMiercuri 6 august 2014
Vizualizari1583

Voteaza & Distribuie

Descriere

Nume alternative: Laura Jeanne Reese Witherspoon
Porecla: Little Type A
Nascut(a): 22 martie 1976 in New Orleans, Louisiana, SUA
Inaltime: 156 cm

Reese Witherspoon este actrita si producator de film de origine americana care a jucat intr-o plaja larga de filme, de la comedii romantice la drame profunde. Rolul din Election i-a adus o nominalizare la Globurile de Aur, iar in 2005, in urma prestatie din Walk the Line, Witherspoon a fost distinsa cu un premiu Oscar, un Glob de Aur, un trofeu BAFTA si inca un premiu al Screen Actor Guild. 

Cariera 

In 1990, Reese Witherspoon s-a prezentat insotita de niste prieteni la auditiile pentru pelicula The Man in the Moon. Actrita a fost imediat distribuita in rolul principal, dandu-i nastere tinerei de 14 ani numita Dani Trant care se indragosteste de vecinul ei in varsta de 17 ani. Acest prim rol al ei a fost foarte laudat si apreciat si i-a adus lui Witherspoon o nominalizare la Young Artist Award pentrucea mai buna tanara actrita.

Au urmat aparitii in Wildflower, alaturi de Diane Keaton si Patricia Arquette, in Desperate Choice: To Save My Child, in miniserialul Return to Lonesome Dove, in pelicula Disney A Far Off Place, in Jack the Bear si S.F.W. Pentru prestatia din penultimul film, Reese Witherspoon a castigat trofeul Young Artist Award.

In 1996, joaca in Fear, impreuna cu Mark Wahlberg si Alyssa Milano si in Freeway, alaturi de Kiefer Sutherland si Brooke Shields. Reese a fost premiata in cadrul Festivalului de Film Cognac Police pentru rolul din cel din urma film amintit.Reese Witherspoon castigand Oscarul Actrita a luat o pauza timp de un an, perioada in care il cunoaste pe Ryan Philippe si cei doi incep o relatie amoroasa ce urmeaza a se finaliza cu o casatorie. 

In 1998 revine in fata camerelor de filmat cu roluri importante in Overnight Delivery, Pleasantville si Twilight. Un an mai tarziu, Reese Witherspoon joaca alaturi de Alessandro Nivola in drama thriller Best Laid Plans, si in Cruel Intentions, impreuna cu Sarah Michelle Gellar si Ryan Philippe. Tot in 1998, Reese Witherspoon si Matthew Broderick apar impreuna in Election. Prestatia este din nou laudata si onorata cu premiul Asociatiei Nationale a Criticilor de Film si cu o nominalizare la Globurile de Aur. 

In 2000, Reese Witherspoon apare intr-un rol secundar in American Psycho si are o aparitie cameo in Little Nicky. Apare si intr-unul din episoadele serialului Friends, in rolul lui Jill Green, sora lui Rachel Green (Jennifer Aniston). Un an mai tarziu, actrita obtine rolul principal in comedia Legally Blonde. Witherspoon ii da viata lui Elle Woods, o tanara obsedata de moda care decide sa devina studenta la drept ca sa-l urmeze pe fostul ei iubit, student si el la Universitatea Harvard. Legally Blonde a avut un succes rasunator la box office iar prestatia lui Witherspoon a fost laudata de critici. 

In 2002 isi imprumuta vocea pentru a-i da viata personajului Greta Wolfcastle in The Simpsons, joaca in The Importance of Being Earnest si in Sweet Home Alabama, alaturi de Josh Lucas si Patrick Dempsey. Un an mai tarziu, isi reia rolul Ellei Woods in Legally Blonde 2: Red, White and Blonde.

In 2004, Reese Witherspoon joaca in Vanity Fair, o adaptare a romanului cu acelasi nume al lui William Makepeace Thackeray.  Parteneri de platou i-au fost Romola garai, Jonathan Rhys-Meyers si Robert Pattinson. In acelasi an obtine rolul principal in comedia romantica Just Like Heaven si in Walk The Line. Pentru rolul din filmul din urma, Reese Witherspoon a luat lectii de canto timp de 6 luni. Performanta sa actoriceasca a fost premiata cu un Glob de Aur, premiile Screen Actors Guild, BAFTA si un Oscar.

Urmeaza Penelope, alaturi de Cristina Ricci, Rendition, Four Christmases si How Do You Know. In 2011, joaca in Water for Elephants alaturi de Robert Pattinson si Christoph Waltz. Pelicula a obtinut aprecieri mixte si a fost criticat pentru lipsa chimiei dintre Pattinson si Witherspoon. 

Pentru 2012-2013, actrita si-a anuntat prezenta in This Means War, Mud si Wish List.

Viata personala

Laura Jeanne Reese Witherspoon s-a nascut pe 22 martie 1976 in New Orleans, Luoisiana, SUA, intr-o familie de medici. La varsta de 7 ani a fost cooptata pentru o reclama televizatam fapt ce a determina-o sa ia lectii de actorie. A absolvit liceul de fete Harpeth din Nashville. Sa inscris apoi la Universitatea Stanford la sectia de literatura engleza, insa dupa incheierea primului an, renunta pentru a se dedica actoriei.

Reese Witherspoon l-a cunoscut pe Ryan Philippe la petrecerea organizata de ziua ei, cand implinea 21 de ani. Cei doi s-au casatorit in iunie 1999 si au impreuna doi copii: Ava Elizabeth si Deacon Reese. Dupa 7 ani de casnicie, cei doi pun capat legaturii si divorteaza. 

Reese Witherspoon si Ryan Philippe

In 2007, media vorbea despre o presupusa relatie a lui Reese Witherspoon cu actorul Jake Gyllenhaal. Dupa pronuntarea divortului lui Reese, ea si Gyllenhaal au devenit mai deschisi in privinta legaturii dintre ei. Doi ani mai tarziu, insa, cei doi se despart. 

Din februarie 2010, Witherspoon s-a implicat intr-o idila cu Jim Toth, cu care s-a si casatorit un an mai tarziu.