HIIT VS LISS: Ce sunt si pentru ce sunt recomandate?

HIIT VS LISS: Ce sunt si pentru ce sunt recomandate?

Detalii

CategoriiSport
TaguriFitness
Ultima actualizareJoi 23 septembrie 2021
Vizualizari263

Voteaza & Distribuie

Descriere

Pentru arderea grăsimilor corporale, în timpul antrenamentelor cardio pe care le realizezi, tehnicile HIIT și LISS se numără printre cele mai recomandate tipuri de mișcare. Află că între cele două variante de training există o diferență, însă atât HIIT, cât și LISS, oferă avantaje pentru sănătate, sesizabile chiar de la primele runde de antrenament cardio.

Iată ce se ascunde în spatele acestor acronime și cât de potrivite sunt pentru tine, în atingerea obiectivelor pe care le-ai setat la sală:

Ce înseamnă HIIT?

HIIT (High-Intensity Interval Training) reprezintă un tip de antrenament cardio în cadrul căruia, intervalele de timp cu exerciții intense se succed cu pauzele scurte. Exemplu de antrenament HIIT: 40 secunde sărituri Jumping Jacks - 10 secunde relaxare - 40 de secunde fandări în față pe ambele picioare - 10 secunde odihnă etc

Ce înseamnă LISS?


LISS (Low-Intensity Steady-State) reprezintă un tip de antrenament cardio bazat pe un nivel scăzut de dificultate, dar pe intervale mai mari de timp: 40-60 de minute. Exemplu de antrenament LISS: mersul cu bicicleta, înotul, alergarea ușoară etc.

Diferența dintre HIIT și LISS

Principalul element diferențiator dintre cele două tipuri de antrenament cardio are legătură cu durata de timp în care organismul este solicitat fizic. Așa cum ai putut observa puțin mai devreme, exercițiile HIIT solicită foarte mult organismul, pentru o perioadă scurta de timp, în timp ce exercițiile LISS propun un nivel de dificultate redus, pe un interval mult mai mare.

Ce beneficii asigură antrenamentul HIIT?

Mișcarea specifică unui antrenament de fitness HIIT solicită întreaga masă musculară a corpului. Pauzele de respiro urmează unor sesiuni intense de mișcare - sărituri, genuflexiuni, jumping jacks - astfel încât metabolismul să lucreze la un nivel mult mai ridicat. Acest lucru determină arderea energiei acumulate, nu a carbohidraților esențiali nutriției. Mai mult decât atât, atunci când alegi un antrenament cardio HIIT, câștigi timp prețios la sală. O sesiune specifică este finalizată în aproximativ 15-20 de minute, însă efortul intens pe care îl realizezi îți permite să arzi grăsimile corporale, chiar și după terminarea antrenamentului.

Descoperă oferta de aparate fitness si cardio, pentru a putea pune în practică o listă variată de exerciții specifice antrenamentelor HIIT!

Ce beneficii asigură antrenamentul LISS?


Plimbările pe jos, înotul sau mersul pe bicicletă îmbină utilul cu plăcutul. Nu doar că acest tip de mișcare contribuie la tonifierea organismului, însă asigură și un tonus mental foarte bun, ideal pentru task-urile pe care trebuie să le planifici la birou.

Datorită simplității cu care se poate realiza, dar și pe baza lucrurilor frumoase ce vin la pachet cu practicarea sa (priveliști superbe, timp petrecut alături de cei dragi), îți vei dori să repeți acest tip de antrenament cât mai rapid posibil. Plus că nu ai nevoie decât de un spațiu în aer liber în care să te plimbi sau să alergi, vreme bună și un nivel ridicat de determinare, pentru a-ți dori să continui.

Ce tip de antrenament crezi că ți se potrivește mai mult - HIIT sau LISS?


Sursa foto: drive.google.com/file/d/1YWhPGIwnBOADkubSzjAU6-0Hjt4tJojp/view?usp=sharing