Goblenul

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriHobby
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari1231

Voteaza & Distribuie

Descriere

Dintr-o indeletnicire specifica caselor regale, in zilele noastre goblenul s-a dezvoltat ca un hobby sau un mijloc de relaxare. Pentru ca este o ocupatie la indemana, pe langa alte indeletniciri stravechi precum crosetat, tricotat, cusut si brodat costume nationale si ii. Trebuie sa aflam cum se coase un goblen, incepand de la alegerea temei goblenului in functie de preferinte sau locul in care va fi asezat. Modelul de goblen poate fi imprimat sau cu diagrama. Acul ascutit, bont sau cu bila, cu ureche mare sau mica. Firele de mouline 100% din bumbac care se desfac in sase fire mai subtiri. Panza cu 10 pe 10 ochiuri pe centimetru este cea folosita la realizarea unui goblen.

Ramele pentru cusut pot fi confectionata si acasa dar se poate procura si din comert, cu o larga varietate de modele si functii. Fixarea pe rama de cusut in general se face cu pioneze, panza trebuie sa fie bine intinsa. Cel mai important pas este cum cos un goblen, cu punct mic sau cu punct norvegian, cu o mana sau cu doua maini. Principalul avantaj al goblenului cu diagrama este ca reda mult mai fidel imaginea reprodusa, datorita faptului ca se pot folosi un numar mai mare de culori decat la cel cu model imprimat.

Nu se poate neglija nici lumina folosita la coaserea unui goblen. O varianta ar fi utilizarea a doua surse de lumina, una de ambient, un lampadar, si a doua pe goblen. Prin folosirea becurilor economice cu temperatura de culoare 3000 – 3500 oK se poate face o economie importanta de energie electrica. Aceasta temperatura de culoare nu denatureaza culorile in mod semnificativ. O alegere dificila este alegerea ramei, in functie de tema goblenului sau de locul unde va fi asezat. Montarea in rama este dificila dar cu pricepere si putina atentie se poate realiza.

Investitie minima, multa pasiune, munca migaloasa, destindere si hobby, rezulta un goblen care va fi admirat.