George Washington

Detalii

CategoriiEducatie
TaguriSefi de stat
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari17019

Voteaza & Distribuie

Descriere

In 1789, George Washington si John Adams au fost alesi ca presedinte si vice-presedinte ai Statelor Unite. George Washington, a fost denumit Tatal Natiunii sale. El a fost un general american si comandant suprem al Armatei continentale in timpul Razboiului american de independenta (1775–1783), iar mai tarziu a devenit primul presedinte al Statelor Unite, potrivit Constitutiei americane (1789–97). De asemenea, a fost presedintele Conventiei Constitutionale din 1787.

George Washington


Datorita rolului pe care l-a jucat in castigarea si apararea independentei Americii, George Washington este recunoscut de toata lumea drept una dintre cele mai importante figuri din intreaga istorie americana. Spre deosebire de multi alti lideri revolutionari, a renuntat in mod voluntar la putere, in ciuda faptului ca unii ar fi vrut ca el sa retina puterea intreaga viata (asemenea monarhilor si dictatorilor). Acest fapt a dat nastere unui important precedent in democratia republicana, care a reprezentat un exemplu pentru liderii intregii lumi. In data de 30 aprilie 1789, primul presedinte america, stand in fata multimii, in balconul din Federal Hall de pe Wall Street, si-a tinut primul juramant din cadrul celui mai important post pe care l-a detinu.

Primul presedinte american


El a exprimat chiar de la inceput ca isi doreste ca tot ceea ce va realiza pentru Statele Unite sa fie bazat pe principii adevarate.
George Washington s-a nascut in 22 februarie 1732, intr-un orasel din Virginia, iar aici a invatat principiișe morale si-a stabilit manierele si o baza de cunostinte, toate abilitatile necesare unui adevarat domn de secol 18. Interesele sale au fost cele legate de expansiunea vestica si artele militare.

Din 1759 pana la izbucnirea Revolutiei Americane, George Washington si-a administrat pamanturile din jurul muntelui Vernon si a servin in Casa Virginia a Burghezilor. Casatorit cu o vaduva pe nume Martha D. Custus, s-a dedicat unei vieti fericite si ocupate. Dar, precum tovarasii lui de pe plantatie, mereu s-a simtit exploatat de vanzatorii britanici si ingreunat de reglementarile acestora. Pornind de la cearta cu tara mama, si-a facut vocea auzita intr-un fel moderat, calm, dar si-a exprimat astfel rezistenta sa fata de aceste restrictii.

Cand cel de-al doilea Congress Continental a avut loc in Filadelfia, in mai 1775, primul presedinte american, care era pe atunci unul din delegatii Virginiei, a fost ales drept Comandantul Sef al Armatei Continentale. A realizat destul de devreme ca una dintre cele mai bune strategii pe care ar trebui sa le adopte, e cea a amenintarii si abuzarii Marii Britanii. In cadrul Congresului, acesta a raportat ca ar trebui sa se tina cont de toate ocaziile in evitarea unei actiuni generale. Finalmente, in 1781, cu ajutorul aliatilor francezi, a fortat predarea celor de la Cornwallis la Yorktown.

George Washington a incercat indelung sa se retraga in domeniile sale din Muntele Vernon, dar si-a dat seama apoi ca natiunea, in conformitate cu articolele Confederatiei, nu functiona prea bine, asadar a facut primul pas inspre realizarea Conventiei Consitutionale de la Filadeflia. Cand actul a fost ratificat, Colegiul Electoral l-a ales in unanimitate presedinte. Clarificarea politicilor externe a devenit o preocupare majora in mandatul sau prezidential. Cand Revolutia Franceza a dus la un razboi major intre Franta si Anglia, presedintele american a reufzat sa accepte in totalitate recomandarile atat ale Secretarului de Stat, Thomas Jefferson (pro-Franta), cat si a Secretarului Trezoreriei, Alexander Hamilton, care era de cealalta parte.

Washington a insistat sa ramana neutru pana cand natiunea pe care o conducea urma sa devina mai puternica. La sfarsitul mandatului, cele doua tari erau deja in curs de dezvoltare. Obosit de la prea multa politica si simtindu-se batran, s-a retras. In scrisoarea lui de adio, a cerut concetateniilor sai sa renunte la spiritul excesiv de partid si distincite geografica. Niciodata nu a fost de acord cu aliantele pe termen lung in cazul afacerilor externe. George Washington a avut parte numai de trei ani de pensie la Muntele Vernon, murind apoi din cauza unei infectii la gat, pe 14 decembrie 1799, iar natiunea l-a plans cateva luni.