Fumatul și a sa componentă socială pe care nimeni nu o poate contesta

Detalii

CategoriiSocial
TaguriRomania
Ultima actualizareMiercuri 19 august 2020
Vizualizari541

Voteaza & Distribuie

Descriere

De ce fumează oamenii? Să fie de vină doar plăcerea oferită de inspirarea și expirarea fumului și dependența dată de nicotină? Sau există oare și alte aspecte pe care de cele mai multe ori omitem să le luăm în calcul? Fără să blamăm sau să susținem fumatul, trebuie să recunoaștem că acest obicei are și o importantă componentă socială. Ne place sau nu, fumatul face parte din viețile noastre și cel mai probabil acest obicei nu va dispărea prea curând. Poate se va modifica și va evolua, dar de dispărut nu va dispărea prea curând. Acestea fiind spuse, haideți să descoperim în ce constă componenta socială a fumatului.

Fumatul ca metodă de a cunoaște pe cineva

Te gândești de câteva zile cum să o abordezi pe colega nouă sau cum să intri în vorbă cu tipul de la tehnic căruia vrei cu disperare să-i ceri o favoare? Cel mai ușor mod de a aborda o persoană este să o întrebi dacă are o țigară cât timp sunteți amândoi în același spațiu special amenajat. Sau chiar pe stradă. În vremurile în care existau baruri speciale pentru fumători sau fumatul era acceptabil din punct de vedere social și în locuri închise, aceasta era o metodă extrem de potrivită de a interacționa cu cineva care îți trezea interesul. La fel, în zilele noastre, locurile din fața restaurantelor sau a barurilor pot vedea o multitudine de începuturi de relații, romantice sau doar de prietenie. Fumatul este un mod extrem de bun de a intra în vorbă cu cineva.

Fumatul leagă prietenii


Să fumezi alături de cineva semnifică împărtășirea unei acțiuni importante. Este practic un ritual la care pot lua parte două sau mai multe persoane. Gândește-te doar la pauzele de țigară de la muncă și de lucrurile pe care le-ai aflat în timp despre oamenii cu care ieși mereu la un fum. Astfel se pot lega prietenii de durată prin descoperirea pasiunilor și a lucrurilor în comun. Nu de puține ori oamenii care ieșeau în mod regulat în pauza de țigară au ajuns să lege prietenii trainice sau chiar relații intime. Fumarea pipei păcii nu a fost degeaba un ritual atât de important în cultura amerindienilor.

Oamenii fumează și pentru a fi acceptați din punct de vedere social


Din păcate acest lucru este evident mai ales în rândul tinerilor, aceștia fiind cei mai ușor de influențat. De multe ori, pentru a fi acceptat într-un grup, trebuie să demonstrezi caracteristici similare cu toți ceilalți membri din grup. Dacă una dintre caracteristici este fumatul, atunci cel mai probabil, la vârste fragede, împărtășirea acestui obicei este o probă eliminatorie.

Dar, acest fenomen nu este prezent doar la adolescenți. Într-unul dintre episoadele celebrului serial Friends, una dintre protagoniste, Rachael mai exact, își schimbă locul de muncă și se preface că fumează doar pentru a petrece mai mult timp cu șefa și colegele sale. Dacă și tu ești nefumătorul din grupul tău de prieteni sau singurul care nu coboară pentru pauza de țigară la birou, așa-i că te simți câteodată lăsat pe dinafară?

Fumatul ca împărtășirea unei pasiuni

Există fumători compulsivi și există cei pasionați, cei care fumează pentru experiență și ritual, nu din cauza unei dependențe. Pentru aceștia, fie că ne referim la țigări ieftine sau trabucuri de sute de euro, fumatul este mai degrabă o pasiune pe care o trăiesc alături de alți pasionați. Așa s-au întemeiat cluburi de fumători și diferite convenții în acest domeniu. Una e să fumezi singur acasă și alta este să împarți acest viciu cu alți cunoscători. Dacă încerci, s-ar putea să descoperi că cele două sunt experiențe radical diferite.

Fumatul este categoric influențat de o componentă socială care nu va dispărea prea curând. Dar, putem oare să o înlocuim cu alte obiceiuri?

Sursa foto: pexels.com/photo/man-in-red-shirt-sitting-beside-woman-in-brown-sweater-4778409/