Franz Ferdinand

Franz Ferdinand

Detalii

CategoriiEducatie
TaguriSefi de stat
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari9042

Voteaza & Distribuie

Descriere

Franz FerdinandIn 1914, ducele Franz Ferdinand a fost asasinat la Sarajevo, Bosnia, in timp ce se afla intr-o masina Daimler condusa de Otto Merz, un pilot al echipei Mercedes. Asasinatul a avut ca rezultat izbucnirea primului razboi mondial. Ducele si sotia sa, Sophie, mergeau prin Sarajevo intr-un convoi compus din patru masini. Cei doi ocupau a doua masina din acest convoi.
Pe drumul spre Primarie, in timp ce traversau raul Milijacka, pe Podul Cumuria, nationalistul sarb Nedjelko Cabrinovic a aruncat o bomba spre masina care-i transporta pe duce si sotia sa. Franz Ferdinand a reusit sa arunce bomba in strada. Au fost raniti aproximativ douasprezece persoane, inclusiv Sophie, care a fost lovita in fata cu srapnel, insa nimeni nu a fost ucis.
Asasinul a inghitit o pilula cu cianura si a sarit de pe pod. Din nefericire pentru el, a scapat pilula din gura si a aterizat in apa foarte mica, astfel ca a fost arestat. Primele doua masini din convoi au continuat drumul spre Primaria din Sarajevo.
Cand a ajuns la ceremonia de intampinare, Franz Ferdinand a intrerupt discursul primarului, l-a luat de brat si i-a spus "Noi venim aici in vizita si suntem primiti cu bombe. Domnule primar, ce aveti de zis?" Ulterior, s-a calmat si si-a tinut propriul discurs, reafirmandu-si stima pentru locuitorii orasului Sarajevo.
Dupa discurs, Franz Ferdinand i-a cerut soferului sa-l duca la spital pentru a vizita victimele bombei, iar Sophie l-a insotit. Soferul a luat-o pe o cale gresita dupa ce a trecut pe podul Imperial, astfel ca masina a ajuns pe o strada purtand numele tatalui lui Franz Ferdinand, Franz Josef. Remarcand greseala, soferul a franat, iar masina s-a oprit la doar cativa centimetri de un alt nationalist sarb, Gavrilo Princip.
Princip a tras cu pistolul inspre masina, lovindu-l pe duce in gat si pe sotia sa in stomac. Socata si fara sa stie ca fusese ranita, Sophie a exclamat catre sotul ei "Pentru Dumnezeu, ce ti s-a-ntamplat?" Franz Ferdinand a ingenuncheat langa sotia sa, soptind "Es ist nichts, Es ist nichts..." (Nu e nimic, nu e nimic…). Dupa lungi investigatii, nu a fost descoperita vreo vina a guvernului sarb in aceasta conspiratie. Totusi, austriecii si-au trimis armata in Serbia si a inceput primul razboi mondial.