Flavius Aetius il invinge pe Atilla Hunul

Detalii

CategoriiStiinta
TaguriIstorie
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari11206

Voteaza & Distribuie

Descriere

Attila Hunul (406–453) a fost ultimul si cel mai important dintre regii hunilor europeni. A domnit asupra celui mai mare regat al Europei vremii respective, din anul 434 pana la moartea sa. Imperiul sau se intindea din Europa Centrala, pana la Marea Neagra si de la Dunare pana la Marea Baltica.
In timpul domniei sale, a fost unul dintre dusmanii directi ai Imperiului Roman de Rasarit si a Imperiului Roman de Apus: a invadat Balcanii de doua ori si a inconjurat orasul Constantinopole, in timpul celei de-a doua invazii. A marsat prin Franta pana la Orleans, pana cand a trebuit sa se intoarca la Chalons si l-a alungat pe imparatul Imperiului Roman de Apus Valentinian al III-lea din capitala sa Ravenna, in anul 452.
Desi imperiul sau a murit odata cu el, Atilla a devenit o figura legendara in istoria Europei. In Europa occidentala, este considerat un simbol al cruzimii si al lacomiei. Unele povestiri istorice il descriu ca pe un rege mare si nobil. De asemenea, el joaca un rol extrem de important in trei poeme epice nordice.