Festivalul de Film de la Venetia

 Festivalul de Film de la Venetia

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriCinema/Televiziune
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3112

Voteaza & Distribuie

Descriere

Festivalul de Film de la Venetia este un festival cu traditie ce se desfasoara in fiecare an la sfarsitul lunii august sau inceputul lui septembrie. Este cel mai vechi festival de film din lume, fiind fondat in anul 1932 de Giuseppe Volpi. De atunci este organizat anual, fara intrerupere, pe insula Lido din Venetia, Italia. Proiectiile au loc in Palazzo del Cinema de pe renumita strada Lungomare Marconi. Festivalul de Film face parte din Biennala Venetia, o manifestare artistica mai ampla ce cuprinde expozitii si festivaluri de arta contemporana.
Festivalul de Film de la Venetia


Festivalul de Film de la Venetia, editia a 68-a

Trofeul cel mai ravnit al Festivalului de Film de la Venetia este Leone d'Oro (Leul de Aur) si se acorda celui mai bun film difuzat in cadrul prestigiosului eveniment. Actorii sunt si ei recompensati pentru prestatiile lor, intrand in competitia pentru castigarea premiului Coppa Volpi, ce se inmaneaza celui mai bun actor si celei mai bune actrite. Leul de Argint este un trofeu ce se acorda ocazional, in anumiti ani, pentru favoritii la trofeul cel mare, dar si pentru scurt-metraje, filme de debut si regie. Premiul Special al Juriului se acorda unui film, uneori chiar doua filme care participa la festival. Osella de Aur este un premiu dedicat regizorilor, scenaristilor, compozitorilor, costumierilor etc.
Leul de Aur


Leul de Aur, cel mai important trofeu al Festivalului de Film de la Venetia
Din 1934 pana in 1942, trofeul cel mare era denumit Cupa Mussolini, in onoarea primului ministru al Italiei din vremea aceea, Benito Mussolini. Dupa anul 1943 s-a renuntat la acordarea acestui trofeu, insa s-a revenit la el pentru doi ani, in 1947 si 1948. Din 1949 a fost inlocuit definitiv de Leul de Aur. Printre castigatorii trofeului Mussolinii se numara si peliculele Scipio l'Africano (Carmine Gallone) si Anna Karenina (Clarence Brown).
Anna Karenina


Anna Karenina, in regia lui Clarence Brown
Leul de Aur a fost decernat de-a lungul timpului unor pelicule de valoare precum Rashomon (Akira Kurosawa), Il Deserto Rosso (Michelangelo Antonioni), Belle de Jour (Luis Bunuel), Prenom Carmen (Jean-Luc Godard), Urga (Nikita Mikhalkov), Brokeback Mountain (Ang Lee) sau The Wrestler (Darren Aronofsky). Dintre personalitatile onorate cu aceasta distinctie nu putem sa nu-i mentionam pe Ingmar Bergman, Charles Aznavour, Charles Chaplin, Luis Bunuel, Frank Capra, Akira Kurosawa, Marcello Mastroianni, Jeanne Moreau, Francis Ford Coppola, Steven Spielberg, Robert De Niro, Monica Vitti, Stanley Kubrick, Sophia Loren, David Linch, Tim Burton.
Charles Chaplin


Charles Chaplin
Din 31 august pana in 10 septembrie 2011 se desfasoara cea de-a 68-a editie a Festivalului de Film de la Venetia. Presedintele juriului este regizorul american Darren Aronofsky. In cadrul celei de-a 68-a editii, legendarul actor Al Pacino va primi distinctia Glory to the Filmmaker, trofeu acordat cineastilor care au avut o contributie originala la cinematografia contemporana. De asemenea, pelicula Wilde Salome, inspirata din piesa de teatru Salome de Oscare Wilde si regizata de Pacino va avea premiera la Festivalul de Film de la Venetia, imediat dupa decernarea premiului Glory to the Filmmaker. Marco Bellochio, regizor, scenarist si actor italian, va fi onorat cu Leul de Aur pentru realizarile si contributiile aduse cinematografiei de-a lungul intregii vieti.
Al Pacino


Al Pacino, premiat la Festivalul de Film de la Venetia
Dintre filmele aflate in competitie in cadrul celei de-a 68-a editii amintim The Ideas of March (George Clooney), Carnage (Roman Polanski), Wuthering Heights (Andrea Arnold), 4:44 Last Day on Earth (Abel Ferrara), Un Ete Brulant (Philippe Garrel) etc.
George Clooney


George Clooney, in competitie cu pelicula The Ideas of March