Extraterestrii si conceptia despre Dumnezeu

Extraterestrii si conceptia despre Dumnezeu

Detalii

CategoriiStiinta
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3822

Voteaza & Distribuie

Descriere

Extraterestrii continua sa ramana invizibili pentru noi, in pofida eforturilor facute, decenii la rand, de pamanteni pentru a gasi un semn al unei alte civilizatii cosmice. Una dintre cele mai controversate activitati stiintifice este, de fapt, desfasurata de un grup foarte mic de cercetatori: cautarea semnalelor civilizatiilor extraterestre (SETI). Pentru ca acestia incearca sa raspunda unei probleme pur teoretice, ei au si detractorii lor, care se intreaba daca aceste eforturi merita investitia.
extraterestrii


extraterestrii
Un asemenea grup de experti, intrigati de tacerea extraterestrilor, s-a reunit, recent, la sediul Asociatiei Americane pentru Evolutia Stiintei, la Washington. Subliniind ca cercetarile radio si cu mijloace optice au crescut exponential, unul dintre expertii de la Institutul SETI, Seth Shostak, a prezis ca un contact cu E.T. s-ar putea realiza in urmatorii 20 de ani, „daca perceptia noastra este corecta".


Cu alte cuvinte, observatiile SETI din ultimii doi ani au cuprins o zona de cercetare astronomica mult mai mare decat in ultimii 50 de ani. Altii, cum este Howard Smith, cercetator Centrul pentru Astrofizica Harvard-Smithsonian, sustine ca „nu-i nimeni acolo, formele de viata inteligente sunt improbabile". Sau, cel putin, este extrem de improbabil sa le gasim.


Argumentele unora arata ca daca extraterestrii ar fi suficient de avansati tehnologic pentru a calatori intre stele, ar fi fost deja aici. Optimismul partizanilor ideii ca un contact intre pamanteni si o civilizatie extraterestra ar fi inevitabil, si, relativ aproape, este umbrit, insa, de problemele provocate de un asemenea contact. Stiind ca nu mai suntem singuri, acest fapt ar ne-ar schimba, pentru totdeauna vederile privind locul nostru in Univers, tot asa cum a facut-o si Copernic, sugerand ca nu soarele si stelele se invart in jurul Terrei, ci Pamantul se invarte in jurul soarelui. Nu in ultimul rand, apare si controversa religioasa.
extraterestru


extraterestruConform unor sondaje de opinie, 10% dintre oamenii cu convingeri religioase cred ca un astfel de eveniment le-ar modifica vederile in ceea ce priveste divinitatea. De fapt, chiar si popularul predicator american, Billy Graham, credea in existenta extraterestrilor. Islamul este, oarecum, ambivalent in aceasta chestiune. Coranul sustine ca, din moment ce Allah este atotputernic, creatia divina a condus la existenta unui univers grandios.De asemenea, Coranul in descrie pe Allah drept „un Stapan al lumilor", sugerand ca ar fi si alte Pamanturi in ceruri. In teologia crestina, existenta extraterestrilor ar fi mai problematica. In alungarea din Eden a lui Adam si Evei, descrisa in Geneza, intregul univers este blestemat din cauza pacatului originar. O fiinta extraterestra, care locuieste la 10 000 de ani-lumina distanta, descoperind aceste aspecte, s-ar putea sa nu fie deloc incantata de idee. Nu este de asteptat sa admita ca este condamnat la moartea cea vesnica din cauza ispitirii Evei.


In esenta, crestinismul inseamna rascumparare, iertare de pacate prin sacrificiul facut de Fiul Domnului. Se spune ca, in 1250, intrebat ce crede despre existenta altor lumi, Episcopul de Paris ar fi raspuns conciliant: „Nu este de necrezut ca ar putea exista si alte lumi. In fond, Dumnezeu poate face cate astfel de lumi doreste El." Pentru ca nu se trag din Adam si Eva, extraterestrii ar trebui salvati separat. Jennifer Wisemann, de la Centrul Spatial Goddard, al NASA, este optimista. Ea crede ca un contact cu o alta civilizatie extraterestra nu ar face altceva decat sa sublinieze maretia lui Dumnezeu.„Am putea dobandi o viziune mult mai ampla asupra Creatiei, care imbratiseaza si integreaza idei religioase si nu numai", spune ea. Perceptele din Iudaism privind un Creator atotputernic ar accepta si ideea vietii in afara Pamantului, ca o alta incununare a operei divine Asa ca, la primul contact cu ET, l-am putea intreba: „Crezi in Dumnezeu?"Poate ca insasi viziunea noastra despre divinitate ar putea suferi modificari doar la vederea extraterestrilor.