Experimentele secrete, scoase la lumina

Experimentele secrete, scoase la lumina

Detalii

CategoriiStiinta
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3404

Voteaza & Distribuie

Descriere

Experimentele secrete efectuate la cererea guvernului american inca din anii ’40, intre care si cele legate de dezvoltarea unor tehnici de control mental, au inceput sa fie scoase la lumina ca urmare a legii care garanteaza cetatenilor SUA dreptul la acces la informatii.
MKULTRA


cobai MKULTRAUnele dintre ele par sa fie scoase direct din clasorul cu scenarii scrise de Chris Carter pentru Dosarele X, dar este vorba, de fapt, de o latura mai intunecata a stiintei, acele experimente facute, adesea, fara consimtamantul cobailor umani, intre care si sinistrul „Proiect MKULTRA". Potrivit unei transcrieri a audierilor desfasurate in Congresul SUA referitor la proiect, testele legate de modificarea personalitatii umane si control de la distanta au avut loc intre anii 1953 si 1964.MKULTRA a fost compus din 149 de experimente (este ceea ce se cunoaste public), desfasurate in 86 de universitati americane si institutii, implicand de la hipnoza, pana la experiente atroce, facute pe subiecti umani. Poate cea mai cunoscuta desfasurare din cadrul MKULTRA a fost administrarea de LSD unor participanti care nu stiau nimic de asta si urmarirea efectelor asupra lor.


In cateva cazuri, subiectii, adusi la starea de psihoza maniacala, au sfarsit sinucigandu-se, sau ucigandu-si membri ai familiei, dupa ce-i crezusera personaje malefice, puse pe urmele lor. Nimeni nu a fost crutat, arata documentele desecretizate in urma votarii, in 1982, a Legii Libertatii de Informare (FOIA), care permite accesul la documente clasate Top Secret.


Potrivit documentelor, CIA devenise un tortionar care dadea „sanse egale" oricui sa devina… cobai, experimentele sale secrete atingand „toate nivelurile sociale, inalte sau joase, implicand cetateni americani sau straini", se arata intr-un raport redactat pentru Congresul de la Washington. Detaliile, putin glorioase, vor ramane, probabil, necunoscute pentru totdeauna.


Ca intr-un scenariu previzibil de la Hollywood, un numar important de dosare MKULTRA au fost distruse in 1973, prin ordinele date de directorul CIA, Richard Helms. Insa sapte cutii cu date financiare legate de experimente au fost etichetate altfel – dintr-o eroare – si au fost depozitate in alta parte. Au fost descoperite in urma exercitarii legii FOIA si un nucleu de senatori americani, din diverse comisii si subcomisii ale Congresului, s-au apucat sa recupereze ce se mai putea recupera. Raportul lor numara 173 de pagini.


Experimentul CIA ramane clasificat drept unul profund ilegal, iar unele informatii sugereaza ca experientele pe subiecti umani nu ar fi incetat nici astazi, MKULTRA migrand spre denumiri tot mai aiuritoare, The Sleeping Beauty fiind una dintre ele. Conform datelor existente, au fost folosite metodologii de manipulare a starii mentale individuale si modificarea functiilor creierului.


In cadrul CIA, printre cei implicati ca ofiteri de control in cadrul experimentelor, circula o butada: „Daca stiu frecventa radio a sfincterelor tale, te fac sa te c… pe tine cand am eu chef". Cu toate ca CIA sustine ca proiectul MKULTRA a fost abandonat de mult, Victor Marchetti, un veteran al operatiunilor clandestine ale agentiei de spionaj americane, a declarat in mai multe interviuri ca CIA desfasoara in continuare numeroase campanii de dezinformare si ca experientele secrete pentru dobandirea controlului mental al individului continua si ele chiar si in zilele de astazi.


Marchetti sustine ca pretentia CIA ca ar fi abandonat MKULTRA este doar „o poveste de adormit copiii". Unii se refera la acest proiect folosind denumirile sale alternative ca MKNAOMI sau MKDELTA. Agentia a cheltuit milioane de dolari pentru a studia metode de influentare si control a mintii umane si pentru imbunatatirea capacitatii de extragere a informatiilor de la subiectii „rezistenti la metodele de interogare".


Trebuie spus ca CIA a desfasurat aceste experimente dupa ce a remarcat preocupari similare si in tabara fostilor aliati ai Americii, sovieticii. Soldatii americani capturati in razboiul din Coreea au fost supusi unor experimente de spalare a creierului si manipulare, ajungand sa-si denigreze, cu insufletire si convingere, propria lor tara. Insa despre experientele secrete sovietice se stie mult mai putin in absenta unei legi FOIA aplicate si in Rusia.