Evita Peron

Evita Peron

Detalii

CategoriiEducatie
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2747

Voteaza & Distribuie

Descriere

Evita PeronMaria Eva Duarte de Peron sau simplu Eva Peron a fost cea de-a doua sotie a presedintelui Argentinei Juan Domingo Peron si prima doamna a Argentinei din 1946 pana la moartea ei in 1952.


Fiica din flori, Eva, mai cunoscuta ca si Evita, a parasit scoala cand avea 16 ani si s-a dus la Buenos Aires pentru a-si indeplini visul de a deveni o stea.


Si-a gasit de lucru la unul din posturile de radio si a lucrat acolo pana in 1943, cand l-a intalnit pe Juan Peron, secretarul Muncii si Protectiei Sociale, ce avea ambitii de a deveni presedinte si ce colabora cu muncitorii Argentinei pentru a-si indeplini scopul.


Evita si Juan au inceput o relatie si ea l-a ajutat sa castige simpatia poporului. Popularitatea lui l-a dus la arest in 1945, dar Evita a organizat o organizatie in masa pentru a-l elibera.


Pe 21 octombrie 1945, Evita si Juan s-au casatorit.


Peron a participat la alegerile prezidentiale din 1946, iar Evita a fost un militant activ in campania sa, un lucru fara precedent in politica argentiniana. Ea a facut apel la grupurile de muncitori cei mai asupriti din Argentina, spunandu-le ca le intelege cauza.


Juan Peron a iesit invingator si Evita a continuat sa joace un rol activ. Si-a tinut promisiunile facute clasei muncitoare si actiona Secretar al Muncii, fara a avea insa acest titlu, sprijinand cresterea salariilor si incercand sa aduca beneficii sociale mai mari si mai multe.


Evita a devenit o figura cunoscuta, vizitand fabrici si spitale, si tinand intalniri cu cei pe care incerca sa ii ajute. Ca rezultat al muncii sale, Evita a inceput sa se intereseze si de programe de sanatate, incercand sa gaseasca metode prin care sa vindece boli precum tuberculoza, malaria sau lepra.


In 1947, ea a deschis Fundatia Maria Eva Duarte de Peron, prin care distribuia bani, mancare si medicamente celor saraci. Banii veneau din contributii din partea intreprinderilor si sindicatelor, care nu erau oferite intotdeauna de buna voie. Ca rezultat acestor fapte de caritate, ea a devenit foarte populara si iubita de catre saraci si detestata de clasele de elita.


Mai departe, ea a infuriat clasa bogata prin campania ei pentru dreptul femeii la vot. Femeile argentiniene au primit drept la vot din 1947, mai ales datorita energiei pe care Evita a depus-o in aceasta campanie. Cu aceasta ocazie ea a anuntat ca va candida ca vice-presedinte la alegerile din 1951. Candidatura ei nu a fost acceptata de fortele militare. Cu toate ca proba Evita ar fi invins in final,probleme ei de sanatate au dus la renuntarea la candidatura.


A murit de cancer pe 26 iulie 1952, la varsta de 32 de ani. Intregul popor a plans-o. Rolul ei in politica Argentinei este inca dezbatut. Ceea ce nimeni nu poate nega este ca a fost o femeie remercabila, ce si-a pus amprenta pe istoria Argentinei.